Vanliga frågor om fiber

Undrar du något om fiber? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna!

Frågor och svar

Om jag vill ha info om eller beställa fiber - hur går jag tillväga?

Fyll i ett formulär på denna sida så kontaktar vi dig. Såklart kan du ringa Ålcom eller ditt telefonbolag också!

Om du vill beställa fiber så fyller vi i ett beställningsformulär som skickas åt dig per epost. När tidpunkten för leverans närmar sig får du besök av en tekniker från ditt telefonbolag som går igenom själva installation och hur den görs bäst i just ditt hus.

Beroende på förutsättningarna läggs fiberkabeln i marken (markslang eller i skyddsrör) eller så dras den i luften. Finns lämpligt skyddsrör på plats används det i första hand, annars ordnar våra erfarna installatörer med grävning och kabeldragning. När kabeln är dragen fyller vi igen diket åt dig, men ytskiktet behöver du återställa själv. Fiberkablar som dras i luften är armerade och håller väl för både väder och vind i många år. Efter stormen Alfrida 2019 sattes detta på prov och kablarna klarade väl av även träd som låg över linjen.

En av våra fibertekniker bokar en tid med dig för installationen. Vi drar in fiberkabeln genom husets yttervägg till den plats där du vill ha fiberuttaget. Om man vill komma fram med kabeln till en intagspunkt som är längre bort i huset, är en lösning också att klamra fast fiberkabeln på utsidan av väggen eller under takfoten. Vi installerar sedan ett fibermodem som kräver ett el-uttag. Vi vill betona vikten av att du diskuterar med teknikern placeringen av modemet, framförallt om du avser använda modemets inbyggda wifi-nät. En ogenomtänkt placering av modemet kan medföra svårigheter för wifi-nätet att nå ut i huset och väl installerat kan ett fibermodem inte flyttas hur som helst.

Vi rekommenderar också installation av en extern wifi-accesspunkt eftersom de är avsedda enkom för detta syfte och därmed oftast levererar en bättre wifi-signal än modemets integrerade wifi-lösning. Om du efter installationen upplever brister i täckningen, erbjuder vi ett gratis hembesök för att bedöma situationen och föreslå lösningar.

Om du samtidigt beställt IPTV gör vår tekniker samtidigt installation av IPTV-box och kontrollerar att tjänsten fungerar. Efter att installationen är klar aktiverar vi dina beställda tjänster. Du kommer normalt igång med dina tjänster samma dag som installation skett.

Vilka hastigheter erbjuder Ålcom?

Vi erbjuder ett stort utbud av hastigheter anpassade för allas behov:
Se våra hastigheter här: Fiberabonnemang

Vad kostar det och vad ingår?

Anslutningsavgift och kostnad för eventuell grävning varierar beroende på var du bor, och om ditt område är fiberplanerat eller ej. Fibermodem ingår dock alltid i anslutningsavgiften. Kontakta Ålcom eller ditt telefonbolag för att kontrollera kostnaden för ditt område.

Se även de kampanjer och erbjudanden som Ålcom erbjuder i samband med fiberinstallationen och efteråt.

 

Hur länge får jag vänta?

Beställningarna hanteras i kronologisk ordning och väntetiden kan variera beronde på var du bor. Det är ingen vits att vänta med beställningen, då förlänger du ytterligare tiden tills du får en modernare, snabbare och kostnadseffektivare internetlösning.

- Mariehamns telefons område: Några veckor till någon månad då stamnätet redan är utbyggt.

- Ålands telefons område: Här kan väntetiden vara lång och variera mycket beroende på var du bor. Tag kontakt med Ålcom eller Ålands Telefon för att diskutera väntetiden på ditt område.

Var ska jag placera mitt fibermodem?

Tre ledord som du behöver ha i åtanke gällande placering av modemet är högt, fritt och nära. Detta är speciellt viktigt om du kommer att använda modemet som enda källa till trådlöst nätverk (Wi-fi). 

Det behöver finnas ett eluttag där modemet placeras. Om detta inte finns måste det installeras av en behörig elektriker. Om detta inte är gjort före vi installerar modemet kan det tas i drift temporärt med hjälp av skarvsladd.

I tätort lämnas normalt den befintliga kopparkabeln kvar för fast telefoni, om den är i bra skick. Om fastigheten är ansluten till kopparnätet med en luftkabel används fibern till fasta telefonin och kopparkabeln tas bort.

Behöver jag en wifi-accesspunkt?

Wifi är inbyggt i våra fibermodem Inteno EG300 och EG400 men vi rekommenderar att du skaffar en extern trådlös wifi-sändare. Denna ansluter du till fibermodemet för att garantera dig en så bra upplevelse som möjligt. I Ålcoms butik hittar du t ex Inteno EX400 och för dig med större hus och som vill lägga ner en liten slant, rekommenderar vi Ubiquiti AmpliFi Instant.

Om du just har fått fiber inkopplat och upplever att modemets inbyggda wifi inte räcker till, så skall du kontakta oss! Vi kommer då ut på ett kostnadsfritt besök och ger dig råd hur du kan förbättra situationen.

Vad är fördelen med fiber?

En av fördelarna är den höga kapaciteten och stabiliteten i tjänsten som uppnås med fiber. Alla i familjen kan därför använda flera enheter som datorer, surfplattor, telefoner och IPTV samtidigt utan att farten går ner eller att bilden hackar. Med fiber är ditt hem också väl förberett för framtidens digitala tjänster, som kommer kräva ännu mer bandbredd. Ditt hus får en avancerad kommunikationslösning som ger dig nya former av både nytta och nöje samtidigt som det kan öka värdet på din fastighet i och med att det är för¬berett för framtidens teknologi.

Kan jag behålla min fasta telefon?

Absolut. Tar du fiber från oss så får du behålla din fasta telefon och det blir det absolut mest fördelaktiga alternativet för just dig.

Vad skiljer en fiberlösning från Ålcom från konkurrenterna?

Ålcom är det enda bolaget som erbjuder full redundans både på Åland och till och från Åland. Både västerut och österut. Med redundant menas att vi har ett nät byggt som inte kan gå ner pga att en kabel blir söndergrävd. För vår del är detta av största vikt nu men även i framtiden då stora delar av ditt hushåll är uppkopplat dygnet runt. Att slarva med redundans är inte ett alternativ för oss. Säkerhet och kvalité är av största vikt för oss nu och i framtiden.

Behöver jag gräva på min tomt?

I nyare fastigheter finns normalt färdigt rör in från tomtgräns till fastighet som vi kan använda för att dra in fibern till fastigheten. Om det finns befintligt rör så behövs det normalt inget grävarbete eftersom vi utnyttjar det. Men om detta inte finns så behövs grävning eller luftkabel till fastigheten. Vi erbjuder grävning på tomt in till fastigheten för din fiberanslutning och normalt ingår detta i installationskostnaden. I vissa fall kan det löna sig att klamra kabeln en bit på väggen istället för att gräva i planteringar och hårda ytor. Vi diskuterar vad som är den bästa lösningen vid hembesök utgående från förhållandena på din tomt.

Bygger eller grundrenoverar du?

För att utnyttja fiberanslutningen fullt ut bör din fastighet vara förberedd för fiber. Ett datanätverk, dvs ethernetkablar, behövs till varje rum. Du kan även använda det trådlösa nätverket (wifi) samt olika typer av nätverksadaptrar, men ethernet kabel ger bäst prestanda. Telefonkabel & telefonuttag kan inte användas för detta ändamål.

Fiberinstallation till egnahemshus (FTTH)

Fiberkabeln dras hela vägen in till huset där den termineras för att sedan kunna anslutas till ett fibermodem. Se till att lämpligt varmt utrymme finns för terminering av fiberkabeln, modem och (CAT6) nätverkskablage samt patchpanel. Lämpligt utrymme är t.ex. teknikrum eller garderob med fri väggyta, eller ett eget installationsskåp monterat i eller utanpå vägg. Notera att om du vill använda eventuellt inbyggt wifi i modemet behöver modemet placeras på fri yta nära de platser du vistas mest, är det inte möjligt går det att installera accesspunkter för wifi istället.

Var i huset drar ni in fiberkabeln?

Det beror på förutsättningarna i varje enskilt fall, exempelvis var huset är placerat och var den nuvarande anslutningspunkten i huset finns. Vi kontaktar dig för att diskutera den här frågan med dig.

Varför är det billigare att ansluta sig på vissa områden?

Vi fiberplanerar stora delar av Åland vilket medför att de områden vi planerar har ett lägre pris då vi kan ansluta flera på en gång. Med vår erfarenhet och kunskap bygger vi ett högkvalitativt fibernät som gynnar hela Åland, och innebär att vi kan erbjuda den tryggaste helhetslösningen för dig.

Är Mariehamns Telefon och Ålands Telefons fibernät sk. öppna nät?

Ja telefonbolagen tillhandahåller sk. öppna nät.  Faktum är att konkurrerande operatörer har levererat internet i telefonbolagens nät sedan mer än 10 år tillbaka. Detta är en lagstadgad tjänst som tillhandahålls av alla operatörer i Finland.

Tillkommer det några extra månadsavgifter om man har fiber?

Du betalar ingenting mer än det pris som uppges vid försäljning. Vi har inte dolda avgifter.

Vad är VDSL bredband och hur passar det till lägenhetshus?

Det innebär vanligtvis att vi kostnadsfritt drar in fiber till telefonkopplingen och monterar VDSL utrustning där. Sedan använder vi de befintliga telefonkablarna för att leverera bredband till lägenheterna. Fördelen med detta system är att man inte behöver uppgradera husnätet, vilket gör att bostadsbolaget inte drabbas av någon kostnad på grund av det.

Det man behöver göra som kund är endast att införskaffa ett modem som klarar av VDSL-tekniken (om man inte redan har ett sådant). Detta är en lösning som vi kör framgångsrikt i många lägenhetshusoch våra kunder upplever att det fungerar bra och man får ut bra hastigheter via detta system.

Varför bygger inte telefonbolagen fibernät (husnät) till lägenheter?

Kommunikationsnät (inomhus) mellan telebolagets koppling och lägenheterna tillhör fastigheten. Fastighetsägaren äger sitt husnät och ansvarar för bygget av det samt dess underhåll. Husnätet måste byggas enligt kommunikationsverkets föreskrifter och vara öppet för alla. Vi tycker att elektriker som är specialiserade på kabeldragning i fastigheter ska bygga husnät. Läs mer på https://www.viestintavirasto.fi/sv/index.html Istället för att bygga nytt husnät rekommenderar vi VDSL bredbandstekniken i första hand.

Kan jag se på HDTV med fiber?

IPTV:s HD-kanaler via fiber ger kristallklar bild och nya möjligheter med smarta funktioner som gör din upplevelse ännu bättre.

Kan jag beställa IPTV, internetanslutning och hemtelefoni separat?

Ja, alla tjänster kan beställas separat eller i kombination. Du väljer själv vad som är bäst för dig som kund.

Levererar Ålcom 10 Gbit/10 Gbit?

Ja Ålcom levererar sedan flera år tillbaka 10 Gbit/10 Gbit anslutningar. Om en kund är intresserad av en hastighet på 10 Gbit/10 Gbit är man välkommen att kontakta oss på info (a) alcom.ax eller på tfn. 22222