5G

Onsdagen den 14 december 2022 lanserar vi 5G till alla våra kunder utan extra kostnad. För att kunna ta del av 5G behöver du ha ett EU-abonnemang från oss och en 5G-kompatibel telefon. Har du ett gammalt "Allt i ett-abonnemang" så behöver du alltså uppdatera till ett EU-abonnemang för att få 5G. Om du är osäker på vilket abonnemang du har idag, kontakta vår kundtjänst så hjälper vi dig eller besök din kundsida/Mitt Ålcom appen för att kontrollera ditt mobilpaket. 

I dagsläget stöder vi följande märken: Apple, Samsung, OnePlus, Huawei och Sony. Gå gärna in på vår FAQ-sida för att se hur du ställer in 5G på just din telefon

 

5G

Hur aktiverar jag 5G?
Aktivering av 5G för iPhone görs enklast genom att du uppdaterar till iOS 16.2, då aktiveras 5G per automatik i din mobiltelefon. Du kan även välja att göra detta manuellt genom att gå in på mobilnätsinställningarna och välja antingen “5G Auto” eller “5G På”. För aktivering av 5G på din Samsung-telefon, behöver du först uppdatera till Android version 13 följt av att aktivera det i nätläget för din telefon, då väljer du ”5G/4G/3G/2G (autoanslut)”.

Var finns det 5G-täckning idag?
Vi börjar med att lansera 5G i Mariehamn och därefter byggs nätet ut område för område. Klicka här för att komma till täckningskartor och se var vi har 5G-täckning idag. 

Vad är 5G?
De senaste tio åren har datatrafiken ökat kraftigt, vi ser allt fler enheter idag som ansluter sig till det befintliga mobilnätet, där delning av bild och video står i fokus. I samband med det, blir efterfrågan större på ett snabbare, stabilare och mer utvecklat mobilnät, 5G blir då ett naturligt steg för att kunna bemöta den alltmer digitaliserade vardagen. Med femte generationens mobilnät, 5G, kan vi erbjuda dig en bättre upplevelse i vårt mobilnät genom högre hastigheter, bättre svarstid och med större pålitlighet än tidigare.

Hur ser framtiden för 5G ut?
De senaste tio åren har datatrafiken ökat kraftigt, vi ser allt fler enheter idag som ansluter sig till det befintliga mobilnätet, där delning av bild och video står i fokus. I samband med det, blir efterfrågan större på ett snabbare, stabilare och mer utvecklat mobilnät, 5G blir då ett naturligt steg för att kunna bemöta den alltmer digitaliserade vardagen. Med femte generationens mobilnät (5G) kommer vi kunna erbjuda dig en bättre upplevelse i vårt mobilnät genom högre hastigheter.

Fördelar med 5G
En av de största fördelarna, utöver hastigheten och tillförlitlighet, kommer vara bättre svarstider (latens) som minskas avsevärt. 5G-tekniken förväntas möjliggöra stora framsteg inom trafik, hälsa och välmående. Det möjliggör en mängd nya tjänster, kritiska samhällstjänster kan nu samexistera med streaming, nöje och vardagliga applikationer, utan att påverka varandra.

Vad är nästa steg för Ålcom?
Vår plan är en gradvis övergång till 5G-tekniken med fokus på tätorter i den första fasen. Under 2022 har vi satsat hårt på 5G i Mariehamn, där vi installerat högkapacitetsceller i stadskärnan och under 2023 kommer vi även expandera i områden utanför Mariehamn. Vi har i samband med utbyggnadsplanerna, fokuserat på vår klimatpåverkan och hur vi kan minska den. Utbyggnaden kommer att ske i befintliga master, vilket ger oss ett mindre fotavtryck på miljön och tack vare den nya 5G-tekniken, kan vi minska förbrukningen av resurser genom ny radio- och antennteknik. Utbyggnaden av 5G gör även att vi kan stänga med 2G-nätet, vilket hjälper oss att bli en grönare mobiloperatör på Åland. Du kan följa med vår resa genom att besöka vår hemsida och sociala medier, så att du vet när 5G finns nära dig.

Övrig info
Traficom har beviljat 5G-koncession för frekvensbandet 3,5 - 3,8Ghz på Åland och Finland, inom kort kommer även möjligheten att ansöka om frekvensband för 700Mhz på Åland. Regelverk och krav för utbyggnad av 5G ges av finska myndigheter, Ålcom följer dessa regelverk och gränsvärden som utarbetats av myndigheterna. Gränsvärden för radiovågor fastställs av myndigheter på rekommendation av bl.a. WHO (Världshälsoorganisationen).

Har du fler frågor om 5G, gå gärna in på vår FAQ-sida för att ta del av de vanligaste frågorna.