Information om fiber

Vad är fiber?

Fiber är framtidens och nutidens teknik och ersätter koppar som tidigare har varit standardlösningen för telefoni och bredband på Åland. En fiberkabel består av glasfiber och använder ljus för att transportera data, vilket möjliggör höga överföringshastigheter och en störningsfri signal då fiberkablen inte är känslig för yttre störningar som kopparkablar är. Via fiber går det alltså att få riktigt snabb nätförbindelse och nätet är förberett för framtida teknik. Dessutom går det att se på TV och ringa vanliga samtal via fiberkabeln. Som fastighetsägare ger en anslutning dig fördelar idag och är samtidigt en investering som står sig i många år framåt.

Fiber öga
Skillnaden på FTTH, ETTH och VDSL

FTTH betyder att det finns draget fiberkabel från fastighetens kopplingscentral till varje lägenhet. I dessa fastigheter behövs ett fibermodem för att du ska kunna surfa. Finns inget sådant färdigt i lägenheten, kontakta oss för att få hjälp med installation vid igångsättning av abonnemang.

ETTH betyder att det finns draget CAT5 eller CAT6 nätverkskabel draget från fastighetens kopplingscentral till varje lägenhet. Signalen levereras från vår switch i källaren till lägenheterna via detta kablage. Om du önskar installerar vi ett modem med Wifi kostnadsfritt åt dig i dessa fastigheter. Det fungerar också att få internet direkt ur vägguttaget om du så önskar, då konfigurerar vi en port i källaren specifikt för det.

VDSL betyder att det endast finns telefonkablage draget från fastighetens kopplingscentral till varje lägenhet. Vi har dragit in en fiberkabel till telefoncentralen och installerat en switch där, och du får din bredbandssignal via telefonuttaget. I dessa fastigheter behövs ett modem som är kompatibelt för VDSL för att kunna surfa.

Fiberplanerade områden

Mariehamns Telefon och Ålands Telefon arbetar hela tiden med att bygga ut fibernätverket och flera nya bostadsområden är färdigt förberedda för fiberanslutning. Om du bor inom ett område som redan är fiberplanerat får du en enklare och förmånligare anslutning till fibernätet eftersom en stor del av arbetet redan är gjort. Det går så klart bra att beställa bredband även om ditt område inte är fiberplanerat. Hör av dig till oss så hittar vi en bra lösning för dig.

Hastigheter och kostnader

För fiberabonnemang erbjuder Ålcom i nuläget följande hastighetslösningar.

Vilken kostnad din fiberanslutning får beror på var du bor och om området är fiberplanerat eller inte, tag kontakt med oss så tar vi fram ett prisförslag till dig info@alcom.ax.

Så här ansluter du dig

För att ansluta din fastighet till fibernätet behöver du teckna ett avtal med Ålcom och ditt telefonbolag. Räkna med att vara ute i god tid med din beställning. Vi behandlar beställningarna i kronologisk ordning. Telefonbolaget sköter sedan nätanslutningen och installationen fram till din fastighet. Tänk på att eventuella installationskostnader kan tillkomma för arbete och material till och inom fastigheten, om fastighetsnätet inte redan är färdigställt för fiberanslutning.

Klicka här för att få mer information om beställning av fiber.

Fiber i Brändö/Kumlinge/Kökar

Vill du ha fiber till Brändö, Kumlinge eller Kökar kan du läsa mera här:

Fiberabonnemang (Brändö-Kumlinge Fibernät)

Fiberabonnemang (Kökar - Komin)

Praktiska frågor

Vi har samlat de vanligaste frågorna gällande fiber här i vår FAQ. 

Har du frågor?

Har du fler frågor om fiber eller abonnemang kontaktar du Ålcoms kundtjänst, Storagatan 6, tfn 23 500 eller e-post info@alcom.ax