Support för IPTV

Frågor om IPTV? Här har vi samlat användarguider, instruktionsfilmer och vanliga frågor för dig som vill veta mer om IPTV från Ålcom.

Bruksanvisning för IPTV, Android TV-box och Smart-TV 
Installationsguide för videobrygga
Användarguider för fjärrkontroller
IPTV fjärrkontroll

Instruktionsfilmer

Här hittar du instruktionsvideos för att snabbt själv komma igång med våra tjänster. På köpet kanske du hittar tips på funktioner som du ännu inte har upptäckt.

Mitt Ålcom-appen

Se hur du installerar vår app "Mitt Ålcom" och vilka funktioner som finns i appen.

IPTV

Se hur du kommer igång med IPTV och kopplar in boxen:

IPTV med nätverksskåp och box VIP 4302

IPTV med box VIP 1113 och 1103

Se hur du installerar en videobrygga om du vill använda din IPTV-box trådlöst.

Smart TV

Så här fungerar Smart TV och funktionerna i huvudmenyn.

Vanliga frågor (FAQ)

Starta boxen för första gången

Androidbox 7300

1. Koppla HDMI-kabeln till TV:n.
2. Koppla in ethernet-kabeln till din router. Om du tänker använda trådlöst nätverk behövs ingen kabel.
3. Anslut strömkabeln till boxen.
4. Sätt i batterierna i fjärrkontrollen.
5. Sätt på tv:n och följ anvisningarna. Fjärrkontrollen startar initieringsprocessen för parning till boxen när batterierna har satts in och en knapp trycks. Om parningen inte görs direkt kan du initiera parningen på nytt genom att trycka på BACK och HOME-knapparna i 3 sekunder.
6. Efter lyckad parning av fjärrkontrollen, välj önskat språk och slutför startguiden genom att logga in på Google Play.

Motorola 1003 och 1853

När du startar boxen första gången måste den ladda in mjukvara för Ålcoms IPTV, den finns inte färdigt installerad i boxen. Först ser du en skärm med "bollar" som kommer att fyllas med grönt/gult tills mjukvaran är installerad. Detta kan ta några minuter. När mjukvaran är installerad kommer du att se en skärm med Ålcoms logo. På de tre sista "bollarna" kommer boxen att söka signal till TV:n och bilden kan därför stanna upp en stund och bli svart/vit/blå beroende på modell av TV:n. Vänta någon minut tills den sista "bollen" blivit grön och IPTV startar.

Ser du en röd "boll" beror det på att boxen inte får kontakt med nätverket. Kontrollera att ditt bredband fungerar som normalt och att du har anslutit boxen i rätt LAN-port.

Arris VIP 1103, 1113, och 2853

På dessa modeller av boxar ter sig installationen av programvaran lite annorlunda. Där ser du vad boxen gör och en rad i %-form dyker upp när programvaran installeras och laddas ner. Ifall något går fel i uppstart av boxen kan du få följande meddelanden:

Error_1 - No network available. = kontrollera kontakten mellan box och modem, se till att du har boxen ansluten i rätt LAN-port.

Error_2 - Could not get an IP address. = Kan inte få IP-adress från servern, kontrollera också här anslutningen och starta om modemet samt boxen genom att göra dem strömlösa.

Error_3 - Could not download system software. = Problem med att få kontakt med vårt system. Kontakta kundtjänst för att utreda orsak.

Error_4 - Could not start the system software. = Problem med att få kontakt med vårt system. Kontakta kundtjänst för att utreda orsak.

Om nätverket är rätt kopplat och boxen kommer igång kommer du till en inloggningsruta. Slå in användarnamn och lösenord som du tillhandahållit från Ålcom. Om du inte har dina inloggningsuppgifter, kontakta Ålcoms kundtjänst.

Bilden blir svart/vit/gul i min TV?

Eftersom IPTV levereras genom bredbandsnätet kan det förekomma underhållsarbete eller andra störningar som påverkar IPTV-sändningen. Om bilden blir svart, vit eller gul kan du behöva starta om din IPTV-box genom att göra den strömlös. Nedan listar vi olika orsaker till dessa fel.

Eventuella orsaker

Svart bild

Kan inträffa om kontakten plötsligt bryts till din box. Brukar då också stå på TV:n Okänt fel eller Tjänsten kan inte nås. Om det står ingen signal eller liknande i TV-rutan så betyder det att boxen är i stand-by läge eller utan ström, det kan också vara att din TV har hamnat på fel ingångskälla om boxen lyser grönt.

Vit bild

Detta kan hända om boxen vid uppstart/omstart inte får tillgång till allt den behöver för att starta. En omstart av IPTV-boxen med hjälp av att dra ur strömmatningen till den kan avhjälpa problemet om det bara var tillfälligt problem vid förra uppstarten.

Om det inte hjälpt prova först med omstart av modem, trådlösa bryggor för IPTV:n och sedan starta om IPTV-boxen. Kontakta vår support om det inte hjälpt med omstart av dessa.

Gul bild

Problemet uppstår på grund av att antingen TV:ns HDMI-ingång eller HDMI-kabeln kan vara trasig eller inte stöda den version av HDCP som vår utrustning kräver. Testa även att byta HDMI-ingång på TV:n om det finns flera att tillgå.

Var hittar jag min köpkod?

Din köpkod fick du när du startade din IPTV-tjänst, om du förlagt de uppgifterna hittar du de på din kundsida, i Mitt Ålcom-appen, eller så kan du också fråga Åke i chatten på vår hemsida.

Hur hyr jag filmer på IPTV?

Du har en 4-siffrig köpkod som kom med din IPTV-tjänst, med den kan du hyra film från SF Anytime. Filmerna och serierna från Cmore går inte att hyra, men ingår om du har något av Cmore-paketen. Om du glömt bort din köpkod hittar du den på din kundsida, eller med de uppgifter du fick när IPTV-tjänsten skapades.

För att hyra film trycker du Menu och bläddrar till Filmer.

Ändra i tjänsten själv?

Du kan enkelt lägga till och ta bort enskilda kanaler, kanalpaket och tilläggstjänster i din IPTV-box när du ser på TV. Tryck Menu på fjärrkontrollen och bläddra till Butik. Där hittar du:

 • Tilläggspaket (t ex Cmore, Viasat m.fl)
 • Tilläggstjänster (t ex SPIN+, Mobil IPTV m fl.)
 • Tilläggskanaler (t ex TV8, TV10, Mix a la Carte mfl)

Du använder sedan din 4-siffriga köpkod som hör till din IPTV-tjänst för att köpa dessa, kostnaden kommer sedan på följande faktura.

Det du inte kan ändra där är ditt grundpaket (Small, Medium eller Large), det går däremot att ändra i din kundsida eller genom att ladda ner appen "Mitt Ålcom" naturligtvis kan du också kontakta vår kundtjänst.

SPIN+ och inspelningar?
 • Du kan ha som mest 200 inspelningar på SPIN+, en varningsruta ses i menyn när du börjar uppnå maxantalet.
 • Inspelningar på SPIN+ sparas i din SPIN+ tjänst i 1 år från inspelningsdagen sedan tas de automatiskt bort.
 • Har du inte SPIN+ kan du spela in 1 program i gången, dvs du måste ta bort det inspelade programmet för att kunna spela in ett nytt. 

Du kan se dina inspelningar i IPTV-boxen, smart-TV, och i dina mobila enheter om du har Mobil IPTV aktiverad.

Viaplay, hur fungerar det?

Viaplay får du på köpet när du skaffar ett Viasat kanalpaket från oss. Du registrerar dig på https://signup.viaplay.fi/ där du väljer Ålcom i listan och anger ditt kundnummer, postnummer samt din e-postadress vid registreringen. Det Viasat-paket du har speglas till Viaplay tjänsten.

Observera att Viaplay får du tillgång till dagen efter du skaffat paketet, det fungerar inte direkt.

Inloggning till Mobil IPTV?

Det är samma användarnamn och lösenord för hela IPTV-tjänsten, du använder alltså de uppgifterna för att logga in i IPTV-appen. Om du ej kan logga in, kontrollera att tjänsten Mobil IPTV är aktiverad i din IPTV-box under menyn Butik -> Tilläggstjänster.

Var kan jag se på Mobil IPTV?

Du kan med appen titta på Mobil IPTV i alla EU/EES-länder. För att se Mobil IPTV måste du ha den tjänsten aktiverad, du kan aktivera den i din IPTV-box med din köpkod, eller kontakta vår kundtjänst. Läs mer om tjänsten här!

Hur kan jag se Mobil IPTV?

Gå in under ikonen "Butik" på din IPTV-box genom att trycka på "Menu" och gå till "Butik". Gå in på "Tilläggstjänster" och "Mobil IPTV" och köp tjänsten med din fyrsiffriga köp-kod.

Ladda ner applikationen till din enhet från Google Play eller App Store. När applikationen är nedladdad, starta applikationen och logga in med dina inloggningsuppgifter som du tillhandahållit från Ålcom.

IPTV och Chromecast?

Sedan December 2019 har vi stöd för att spela upp IPTV till en Chromecast från den mobila appen. För att kunna göra detta behöver du ha tilläggstjänsten Mobil IPTV aktiverad. För att spela upp på en Chromecast gör du på följande sätt.

 • Öppna IPTV-appen på din smarttelefon eller läsplatta
 • Tryck på TV-ikonen uppe till höger i appen.
 • I listan skall din Chromecast dyka upp om den är korrekt ansluten till ditt nätverk.
 • Välj din Chromecast, efter det skall vår startsida dyka upp på TV:n och när den är färdig skall det stå redo för casting
 • Glöm inte bort, njut av enkelheten med ditt TV-tittande.

Chromecast fungerar inte tillsammans med Ålcom Play.

Kan jag se text-TV på IPTV?

Text-tv finns på knappen "TEXT" längst ner till vänster på din fjärrkontroll. Text-tv finns inte på alla kanaler.

Varför blir det plötsligt svart i rutan?

När ett sportprogram, t ex en fotbollsmatch börjar kan det bli svart i rutan. Det beror på att matchen/programmet inte har rättigheter att visas i Finland/Åland på den aktuella kanalen och därav bryts sändningen. Ålcom har ingen information om vilka matcher/program som inte får sändas och Ålcom kan heller inte påverka sändningsrättigheterna från kanalleverantören.

Med en enkel sökning på nätet kan du som kund få fram vem som har rättigheter att sända ligan eller matchen i Finland.

Kan man se på IPTV i fler rum samtidigt?

Det går bra att se på TV i flera rum samtidigt. För att kunna se på olika kanaler samtidigt behöver du en digitalbox för varje TV om du inte har en smart-TV (fungerar inte i alla märken/modeller) och dessutom måste bandbredden, dvs hastigheten, i ditt bredband vara tillräcklig för att kunna transportera bild och ljud till flera rum. När en kanal sänds till din digitalbox behöver den en viss mängd bandbredd och denna varierar mellan kanaler och även vad som visas. Bredband Mini räcker inte till för att se på IPTV. För att se IPTV på flera TV:n samtidigt rekommenderar vi minst ett Bredband Standard eller VDSL 50/50.

Sälja eller köpa begagnad box?

Det går bra att köpa eller sälja en begagnad IPTV-box som är konfigurerad för vår IPTV-tjänst. Du behöver dock tänka på följande, när du säljer din IPTV-box ska du komma ihåg att logga ut din användare, det gör du när du har TV:n på genom att trycka Menu, leta upp Inställningar längst till höger och i listan välj Logga ut.

Har du köpt en begagnad box och du genast kan se på TV betyder det att den är inloggad på en annan användare. Du behöver följa samma instruktioner som ovan och sedan logga in med din egen IPTV-användare. Är du osäker på användarnamn och lösenord kontaktar du vår support.

Varför är fakturan högre än jag räknat med?

När du första gången skaffar IPTV, eller lägger till ett tilläggspaket/kanal faktureras du från dag ett, (gäller ej vid kampanjer). På fakturan finns angivet under vilken tidsperiod debiteringen sker, som exempel 2019-04-17 - 2019-05-31. Du har då startat tjänsten, paketet och/eller kanalen den 17.4 och blir debiterad för dagarna i April, samt hela Maj.

Därför ska du inte bli förvånad när den första räkningen är något högre än du räknat med.