Support för mobiltelefoni

Frågor om abonnemang, mobildata och annat som rör mobiltelefoni? Här har vi samlat användarguider, avtalsvillkor och vanliga frågor för dig som vill veta mer om mobiltelefoni och tilläggstjänster från Ålcom.

Ställ in mobildata på Apple- och Androidtelefoner (APN-inställningar)

Nedan finns guider för hur du ställer in mobildata (APN-inställningar) på Apple respektive Android telefoner.

Installation av mobil bredbandsrouter

Nedan hittar du installationsguide för mobil 4G-router samt 4G/5G Zyxel Modem:

Vad är PIN- och PUK-kod?

PIN-kod

PIN-koden är en fyrsiffrig säkerhetskod som skyddar din telefon att obehöriga ska ta sig in i den och kunna använda ditt abonnemang. Vi rekommenderar att byta PIN-kod till en egen frivillig kod. Första gången du startar din telefon är PIN-koden förutbestämd och står på SIM-kortsbrickan på SIM-kortet

Om du slår in fel PIN-kod tre gånger spärras kortet och du behöver då knappa in din PUK-kod.

PUK-kod

PUK-koden är en säkerhetskod som du använder om du knappat in fel PIN-kod tre gånger. PUK koden hittar du:

  • på ditt abonnemangsavtal
  • på kundsidan eller i appen "Mitt Ålcom"
  • genom att ringa in till vår kundtjänst på 018-22 222. En avgift om 5€ tas ut under öppettid. Utanför öppettider debiteras 10€. Denna avgift gäller inte Ål inclusive-kunder.

Knappar du in fel PUK kod tio gånger blir ditt SIM-kort spärrat och du behöver beställa ett nytt genom att besöka vår butik på Storagatan 6 eller kontakta vår kundtjänst på 018-22 222

Mobile

Vanliga frågor (FAQ)

Hur aktiverar jag internet & mms på en Apple enhet?

Samarbete med Apple

Ålcom har sedan Oktober 2021 ett samarbete med Apple där dessa inställningar finns automatiskt i din telefon om du har uppdaterat din telefon till iOS 15.1. Följande modeller har stöd för iOS 15.1:

iPhone 13 Pro and iPhone 13 Pro Max, iPhone 13 and iPhone 13 mini, iPhone 12 Pro and iPhone 12 Pro Max, iPhone 12 and iPhone 12 mini, iPhone 11, iPhone 11 Pro and iPhone 11 Pro Max, iPhone XS and iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone X, iPhone 8 and iPhone 8 Plus, iPhone 7 and iPhone 7 Plus, iPhone 6S, iPhone 6S Plus, iPhone SE (1st and 2nd gen)

OBS. Dock måste du fortfarande följa instruktioner för MMS nedan för att kunna ta emot och skicka dessa korrekt. Om du har en iPhone som inte har stöd för iOS 15 måste du följa guiden nedan för att mata in dessa MMS och mobildatainställningar manuellt.

MMS

Tänk också på att om du fortfarande inte kan använda MMS så kan det bero på att din telefon inte är auktoriserad att hantera MMS och att ett konto saknas. Du skapar kontot genom att skicka ett SMS till nr 12 192 med texten: mms konto . Du får ett svar (som du inte skall svara på) och därefter är kontot skapat. Sedan måste du ställa in MMS inställningarna i din telefon så den får kontakt med MMS servern, följ instruktionerna nedan.

Internet & MMS-inställningar för iPhone

T.o.m iOS 15 hittar du inställningen här: Gå till Inställningar > Mobilnät  > Mobilt datanätverk

APN Apple

Internetinställningar för iPad

Gå till Inställningar > Mobildata > APN-inställningar. Fyll i internet vid APN. Stäng av mobildata fram och tillbaka alt. starta om iPaden om det inte börjar fungera direkt. 

 

 

Hur aktiverar jag internet & mms på en Android enhet?

De allra flesta nyare mobiltelefoner och läsplattor har en meny under inställningar där man hittar nätverksinställningar. Dessa parametrar nedan måste läggas in för att få internet/MMS att fungera i Ålcoms nät och vid roaming.

MMS

Tänk också på att om du fortfarande inte kan använda MMS så kan det bero på att din telefon inte är auktoriserad att hantera MMS och att ett konto saknas. Du skapar kontot genom att skicka ett SMS till nr 12 192 med texten: mms konto . Du får ett svar (som du inte skall svara på) och därefter är kontot skapat. Sedan måste du ställa in MMS inställningarna i din telefon så den får kontakt med MMS servern, följ instruktionerna nedan.

Internet & MMS-inställningar för Android

OBS! Inställningen skall vara samma oavsett modell och märke på Androidtelefon, däremot kan det vara namngett annorlunda i menyerna. Telefonen kan behöva startas om efter att inställningen är gjord.

Gå till Inställningar > Anslutning > Mobilnätverk > Åtkomstpunktnamn > Lägg till 

Ex. Samsung Galaxy A80, Android 9.0

Utomlands & telefonen hittar inte operatör?

När du är utanför Ålcoms nät lånar du en annan operatörs nät, om den operatören du är ansluten till har störningar på sitt nät drabbar det också dig. Det är också samma med mobiltäckningen, operatören kanske inte har fullständig täckning i alla delar av landet. Våra aktuella roamingpartners hittar du här. Vi har också ett formulär för roamingproblem som du mycket gärna får fylla i så detaljerat som möjligt, det hittar du här.

Vanligaste felet är att data/surf inte fungerar, och det beror i de flesta fall på att mobildata/APN-inställningen fattas. Det räcker alltså inte med att ha mobildata och roaming aktiverad i telefonen. Ta första och andra rubriken till hjälp här på denna sida för att kontrollera dina inställningar. 

Om telefonen inte hittar någon operatör alls, pröva följande:

1. Starta om telefonen
2. Kontrollera mobildata/APN-inställningen och att roaming är på.
3. Sök operatör manuellt.
4. Pröva SIM-kortet i en annan telefon om möjligt, för att utesluta problem med telefonen eller sim-kortet.

När vi ibland byter roamingpartners kommer din telefon ihåg att den operatören är blockerad sedan tidigare och ansluter inte automatiskt till den nya operatören, därför måste du ansluta manuellt till den operatören för att avblockera operatören i din telefon, efter det kommer det gå automatiskt. Ibland kan det behövas flera försök att ansluta manuellt.

Vad är EU-roaming?

För all mobilkommunikation faktureras inom EU/EES-området alltid inrikespriset. Inrikespriset är enhetspriset för samtal, SMS och dataöverföring. Ålcoms abonnemang är dock inte avsedda för permanent roaming utanför Åland och Finland. Här nedan förklarar vi bl a begreppen tillfällig och permanent användning av roaming.

Våra EU-paket och dess datakvoter i EU/EES-länder. Extra Allt har också kvot för USA, Kanada och delar av Asien. Våra roamingpartners hittar du i denna länk.

Litet 2 GB
Lite mer 5 GB
Surf 10 GB
Lagom 15 GB
Stort 15 GB
Extra Allt 20 GB
Barn 5 GB

Mobilt bredband med EU-kvot

1GB på Åland & EU  Fri Surf Åland: EU-kvot 10GB

 

Länder som ingår i EU-roaming

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Guyana, Franska Västindien, Färöarna, Gibraltar, Grekland, Grönland, Guadeloupe, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Italien och Åland.

Tillfällig roaming, du är tillfälligt utomlands

Samtal

För samtal finns det inte någon separat månadskvot för skälig roaminganvändning. Som gräns används samtalskvoten i ditt paket. Inkommade samtal är avgiftsfria.

Meddelanden

För SMS- och MMS-meddelandens del finns det inte någon separat månadskvot för skälig roaminganvändning. Som gräns används SMS-kvoten i ditt paket. Inkommade SMS/MMS är avgiftsfria.

Dataöverföring

Som skälig mängd av roamingdataöverföring anses en totalmängd som underskrider månadskvoten för EU-dataöverföring per abonnemangstyp. Månadskvoter för skälig användning av mobilabonnemang finns i ovanstående lista som gigabytes (=1000 megabyte) per månad. Både inkommande och utgående datatrafik räknas in i kvoten.

Permanent roaming, du bor utomlands t ex för jobb eller studier

Då användningsmängden som anses vara skälig av dataöverföring överskrids meddelas du genom ett SMS när det är 40MB kvar. Du har sedan möjligheten att köpa till 1GB för 7,40€ om du tillfälligt behöver mera data.

Då den samtalskvot som anses vara skälig överskrids debiteras inrikespris för samtal och SMS/MMS, Samtal/SMS kostar 6,9 cent per minut/st.

Observera att enligt de allmänna avtalsvillkoren för mobilabonnemang har Ålcom rätt att häva avtalet om kunden vistas majoriteten av 4 månader utanför Åland och Finland och om dataförbrukningen används utomlands merparten av dessa månader. Majoriteten av kvoterna får alltså ej kontinuerligt konsumeras utomlands.

 

EU-paket, hur fungerar de?

Samtal och SMS ingår i paketet du har (ej basabonnemang), du ringer och SMS:ar fritt in om EU/EES till mobiler och fasta telefonnummer inom paketets kvoter som innehåller minuter och SMS. Om du överskrider kvoten debiteras lokal samtals eller SMS taxa enligt vår prislista som du kan hitta i denna länk. Betaltjänstnummer ingår aldrig i något paket.

Datakvoten är normalt begränsad enligt det paket du har, när kvoten tar slut får du SMS om det med möjlighet att köpa till data. Om du når kvotens tak stängs mobildatan av.

Kan jag ringa från hemlandet till EU, eller utanför EU, helt fritt utan extra kostnad?

Att ringa från Åland eller Finland till ett annat EU-land eller ett land utanför EU räknas inte som roaming, så roamingreglerna gäller inte. Sådana samtal är inte reglerade och kan bli dyra. Att använda telefonen utanför EU kan också bli dyrt, speciellt om du använder mobildata. Kolla upp priserna i förväg så kan du slippa höga räkningar.

Läs mer

Vilka länder ingår i EU-paketen?

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Guyana, Franska Västindien, Färöarna, Gibraltar, Grekland, Grönland, Guadeloupe, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Martinique, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Réunion, Rumänien, Saint Martin, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Italien och Åland.

Appen ej tillgänglig i ditt land?

Försöker du ladda ner en app, t ex Spotify, men Google Play-butiken säger att du är i fel land? Här är lösningen!

Exemplet har gjorts på en Samsung Galaxy S8, tillvägagångsättet är samma på alla Androidenheter men kan ha andra namn.

1. Stäng av Wi-Fi i enheten och stäng av Play Butiken så den inte är öppen i bakgrunden.

2. Gå till Inställningar och leta upp App/Programhanteringen.

 

3. Välj Lagring

 

4. Tryck på töm chache därefter rensa data.

 

5. Sök nu efter appen i Play butiken, om du hittar den kan du aktivera wifi i din enhet igen, om inte gör om proceduren enligt instruktionerna ovan.

Hur fyller jag på datakvoten om den tagit slut?

När datakvoten i ditt abbonemang håller på att ta slut så får du ett sms med information om det. Där finns också instruktioner om hur du skall gå tillväga för att köpa till extra datamängd. Mängden som kan köpas till är 1 GB och kostar 7,40€, du kan fylla på hur många gånger som helst. För att fylla på din kvot så skriver du ett sms till nummer 12192. I sms:et skall det stå: datapaket ny kvot

Du kan också fylla på data på kundsidan och med Ålcom-appen.

Om du ofta får fylla på data så bör du se över ditt mobilpaket. Du kan byta det själv på din kundsida, komma in till vår butik, eller kontakta vår support på valfritt sätt.

Hur fyller jag på ett prepaid/kontantkort?

Du kan fylla på ditt kontantkort (prepaid) i vår butik men du kan också göra det via kundsidan. För att fylla på kortet via kundsidan måste du få ett personligt kundnummer hos oss om du inte redan har det, ta kontakt med oss så ordnar vi det.

Hur fungerar Ålcom Play?

Ålcom Play är en gratistjänst som ingår i ett mobilabonnemang med fri surf. Se våra aktuella paket i denna länk, om du är osäker på ditt eget paket ser du det på din kundsida där du också kan byta paket själv. Det går givetvis bra att kontakta vår kundtjänst också.

När du tecknar ett nytt mobilabonnemang med fri surf, eller byter till ett paket med fri surf får du automatiskt inloggningsuppgifter skickat till dig på SMS. Tjänsten går att använda på 1 enhet, (mobil eller läsplatta).

Hur gör jag?

Appen laddar du ner från Google Play eller Appstore, sök på IPTV. Installera den och logga sedan in med de uppgifter du fått i SMS:et.

Vilka kanaler ingår?

SVT1, SVT2, TV4, YLE1, YLE2, YLE 5/Teema, Lokalkanalen och Bloomberg.

Hur vet jag min PUK-kod?

Din PUK-kod står på ditt abonnemangsavtal. Om du inte hittar din PUK-kod kan du få den via kundsidan eller appen "Mitt Ålcom". Det går också bra att ringa vår support som då ger ut den mot en avgift. (Avgiften gäller inte Ål inclusive-kunder).

Vad betyder symbolerna i mobiltelefonens display?

Symbol    Generation      Standard 

G              2G                  GPRS (General Radio Packet Service) 

E              2G                  EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) 

3G           3G                   UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) 

H             3G                   HSPA (High-Speed Packet Access) 

H+           3G                   HSPA+ (Evolved High-Speed Packet Access) 

4G           4G                   LTE (Long Term Evolution) 

LTE         4G                   LTE (Long Term Evolution) 

5G           5G                   5G NR (5th generation mobile network)

Varför kostar det mycket att använda sin telefon utanför EU?

Operatörer utanför EU kan ta ut höga avgifter för nyttjande av deras nät som är oberoende av din operatör. Du kan få kostnader för data även om du inte aktivt surfar på mobilen via t ex appar eller e-mail som kontinuerligt uppdateras. Avaktivera därför möjligheten till mobildataroaming i utlandet via din telefons inställningar och nyttja wifi för surf. Du kan också få höga kostnader av att ringa och ta emot samtal i utlandet. Vissa operatörer säljer inhemska s.k. prepaid-kort som kan vara ett förmånligare alternativ för att ringa, SMS:a och surfa.

Vad gör jag om min telefon är stulen/borttappad?

Om din mobiltelefon blivit stulen eller borttappad, ring då kundtjänsten på +358-(0)18-22 222 för att få din telefon spärrad. Som ägare av abonnemang är kund själv ansvarig för samtliga kostander som uppstår fram till dess att man meddelat om spärrning. Vi rekommenderar också att en polisanmälan görs omdelbart. På kvällstid och helger nås du av en telefonsvarare där du talar in ditt namn, ditt telefonnummer (på den telefon du vill ha spärrad) och även ett telefonnummer där vår jourhavande kan nå dig vid ev frågor.

Varför kan jag inte skicka/ta emot SMS?
  • Kontrollera att du har meddelandecentralumret inställt, det ska vara +358 457 000 1040. (Inställningar för meddelandecentral hittar du i din telefon under inställningar för meddelanden)
  • Kontrollera att din telefons minne inte är fullt
  • Om du har ett kontantkort, kontrollera att du har pengar kvar
  • Stäng av din telefon och ta ur batteriet alternativt starta om din telefon och försök igen

Om du får "Ålcom fel 0" när du skickar SMS har du matat in numret felaktigt som, du har då skrivit in numret utan + i början, korrekt angivet prefix är alltså +358457

Hur kan jag kontrollera min bindningstid?

Du kan kontrollera bindningstiden på ditt Mobilabonnemang och Mobila bredbandsabonnemang genom att skicka SMS med texten abonnemang till nummer 18321. Du får svar om eventuell bindningstid via SMS ifall abonnemangets innehavare är den samma som ägaren. I övriga fall kan du kontrollera bindningstiden genom att kontakta vår kundtjänst på nummer 018-22222.