Wifi - trådlöst nätverk

Dags att uppgradera till wifi 6

Att uppgradera ditt hem till wifi 6 går mycket enkelt, allt du behöver göra är att köpa en EX 600 wifi-repeater (129€) från oss och koppla in i ditt nuvarande fibermodem. Vår support stänger sen via fjärrstyrning av ditt gamla wifi i modemet hemma (som är wifi 5 eller äldre), efter det är du igång med den senaste wifi-tekniken. Du kommer märka att du har både högre kapacitet och snabbare wifi-signal med bättre täckning. Dessutom förbättras din säkerhet, vilket gör det svårare för hackare att ta sig in på ditt nätverk. Du kan också räkna med längre batteritid i dina mobiltelefoner och bärbara datorer då wifi 6 kräver mindre energi. Har du en stor bostad med flera våningar är det superenkelt att koppla ihop flera EX 600 repeaters för att öka räckvidden på ditt wifi ännu mer, dvs skapa ett mesh-system.

WiFi

Wifi 5 vs wifi 6

Enkelt beskrivet mellan dessa 2 generationers wifi-standard är att med wifi 6 kan du packa flera paket med i samma lastbil vilket man inte kunde göra med wifi 5. Istället för att då göra vägen bredare som är svårare och dyrare skickar man alltså flera paket (mer trafik) i samma lastbil. Wifi 6 gör också att dina enheter (som måste stöda wifi 6) drar mindre ström pga tekniken som heter TWT (Target Wakeup Time), tacksamt för batterdrivna enheter alltså.

Sammanfattning om wifi 6

  • Kan även kallas Wireless AX (alternativt namn). Wireless AC byter namn till wifi 5 för att det ska vara enklare att veta vad som är nyast och äldst.
  • Högre hastigheter, vilket främst krävs i interna nätverk för att snabbt skicka filer mellan enheter.
  • Bättre nätverksprestanda i stora nätverk med många enheter.
  • Längre batteritid i kompatibla, batteridrivna enheter såsom smarta hem-tillbehör (t.ex. sensorer).
  • Helt bakåtkompatibelt med produkter som inte stödjer wifi 6. Om du köper en ny wifi 6-router kan du ansluta alla enheter du har idag.
  • Wifi 6-stöd i både den uppkopplade enheten och routern krävs för att dra nytta av fördelarna.
  • Med förbättrat MU-MIMO-stöd kan nu wifi 6-routrar och meshsystem skicka och ta emot data från 16 enheter samtidigt, för att jämföra med wifi 5 där MU-MIMO stödjer högst fyra samtidiga enheter.

 

Vad är wifi och hur kan jag förbätta det?

Wifi är en teknik för trådlös dataöverföring. Med wifi är användaren inte knuten till en fast plats och behöver inte koppla in en massa sladdar. All kommunikation sker via radiovågor, vilket betyder större risk för störningar. Här följer några tips på hur du kan förbättra ditt wifi.

Var är accesspunkten?   
Det allra viktigaste är att accesspunkten (modem eller förlängare) och din enhet har fri sikt till varandra. Placera gärna denna centralt med fri sikt till de områden i hemmet där du behöver bra wifi. Om du har modemet i teknikrum, källare eller grovkök – installera en extra accesspunkt – en wifi-förlängare - centralt och högt (ögonhöjd eller högre) i bostaden för bästa spridning av signalen. Högt, fritt och nära är tre ledord som är bra att tänka på när du placerar din accesspunkt.

Vårt råd 
Ju närmare du är accesspunkten när du surfar, desto högre hastighet skall du i teorin få. Placera accesspunkten helst centralt i bostaden och minst en meter ovanför golvet, gärna högre. Ha gärna fri sikt till utrustningen du ska använda och undvik att placera den nära vitvaror t ex mikrovågsugn, kyl och frys, akvarium eller elektronisk utrustning som bluetooth högtalare, TV:n m.m. 

Dålig wifi i en del av hemmet 
Kraven på att vara ansluten överallt har ökat mycket de senaste åren och det är inte ovanligt att något i varje rum skall ha någon form av uppkoppling. Idag är det mera regel än undantag att det behövs flera accesspunkter att ansluta till då det inte räcker med modemet som enda accesspunkt.

Vårt råd 
För rum med dålig täckning kan du t ex sätta upp en extra accesspunkt i närheten av rummen. Dra nätverkskabel från modemet till den accesspunktenen så tappar du inte hastighet på samma sätt som om du använder trådlös uppkoppling mellan modem och accesspunkten. Så lite trådlösa vägar som möjligt är alltså målet. 

Flera som surfar samtidigt 
Tänk på att ni delar på hastigheten – ju flera som surfar samtidigt, desto långsammare wifi.

Vårt råd 
Se till att ditt bredbandsabonnemang har tillräcklig hastighet för hela familjens behov. Pröva att uppgradera till en högre hastighet som klarar av att hantera flera användare som streamar film, lyssnar på musik och surfar.

Har du gamla enheter? 
Förutom själva placeringen av ditt modem når du den bästa hastigheten med modern hemelektronik som klarar av höga hastigheter. Har du äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare wifi. Det räcker med att en enda gammal produkt kopplar upp sig mot wifi för att sänka hastigheten för alla andra enheter, då wifi-nätet alltid anpassar sig efter den ”sämsta” enheten för att den ska fungera. 

Vilken frekvens används? 
Ditt wifi använder vanliga radiovågor på 2,4 GHz eller 5 GHz-bandet. 2,4 GHz-bandet trafikeras av många olika enheter idag vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste data skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker och det ”laggar”. På 5 GHz-bandet får det plats mera trafik och det är inte utsatt för radiostörningar på samma sätt som 2,4 GHz. Våra aktuella bredbandsroutrar stödjer både 2,4 och 5 GHz och de har normalt olika namn så du skall kunna se skillnad på dem. 

5 GHz 
+ Bättre hastighet 
+ Klarar av att hantera mer trafik 
+ Mindre störningsbenägen 
- Sämre räckvidd 

2,4 GHz 

+ Bättre räckvidd 
- Lägre hastighet 
- Mer störningsbenägen, då andra enheter i hemmet inverkar på samma frekvensband, som till exempel mikrovågsugn, garageöppnare, trådlösa telefoner, Bluetooth hörlurar, babymonitor, LED-dimmers m.m.

Vårt råd 
Om enheten har möjlighet att använda 5 GHz skall du använda det där räckvidden räcker till.

Läs mer om våra vanligaste frågor och svar om wifi här, välj bredband.

Läs mer i vår wifi-broschyr eller manual här: