Cybersäkerhet

Cyberbrotten har markant ökat de senaste åren och ser inte ut att försvinna. Det vanligaste är nätfiskeförsök per e-post som begär att du ska göra något med ditt konto, t ex förhindra att det förfaller eller att lösenordet går ut. Klicka aldrig på okända länkar och lämna aldrig ut dina lösenord eller bank id.

Vi rekommenderar att du använder dig av  F-secure som är världsledande tillverkare av säkerhetsprogramvara så du tryggt skall kunna skydda dig och din familj på internet.I paketet finns bl a ID Protection där du kan i realtid bevaka viktiga e-postadresser, användarnamn, bankkort, pass, körkort m.m. Läs mer om tjänsten här: F-Secure Total

 

Tips och vanliga frågor om cybersäkerhet

Vad är ett phising-försök och hur skyddar jag mig?

Phishing är ett sätt för hackers att få användare att avslöja sina lösenord eller annan känslig information genom att skapa falska e-postmeddelanden eller webbplatser som ser ut som de kommer från en pålitlig källa. Du kan skydda dig genom att vara försiktig med att klicka på länkar i e-post eller att lämna ut personlig information på webbplatser som du inte är säker på att du kan lita på.

Tips på hur du kan skydda dig

Det finns en rad sätt att skydda sig mot phishing attacker.

 • Var försiktig med länkar och bifogade filer i e-post: Klicka inte på länkar eller öppna bifogade filer i e-post som du inte litar på eller som verkar misstänkta. Om du får en e-post från en pålitlig källa, men länken eller bifogade filen verkar misstänkt, kan du kontakta avsändaren för att bekräfta att e-posten är legitim.
 • Använd starka lösenord: Använd lösenord som är långa, unika och som inte kan gissas. Byt regelbundet dina lösenord och använd olika lösenord för varje konto du har.
 • Aktivera tvåfaktorsautentisering: Många tjänster erbjuder tvåfaktorsautentisering, vilket innebär att du behöver verifiera dig med en annan metod, som att skriva in en kod som skickas till din mobiltelefon, för att logga in på ditt konto. Detta gör det svårare för oönskade personer att få tillgång till ditt konto.
 • Var försiktig med personlig information: Var försiktig med att lämna ut dina personliga uppgifter, som ditt fullständiga namn, adress, telefonnummer och e-postadress på nätet. Dela inte dessa uppgifter med okända personer eller på webbplatser som du inte litar på.
 • Använd antivirusprogram: Installera ett antivirusprogram på din dator och se till att det hålls uppdaterat. Detta kan hjälpa till att skydda din dator mot skadlig kod och andra cyberhot.
Vad är ett virus och hur skyddar jag mig mot det?

Ett virus är ett skadligt program som kan förstöra data eller påverka datorns prestanda. Du kan skydda dig mot virus genom att installera antivirusprogram och hålla det uppdaterat. Ladda inte ner filer från okända källor och vara försiktig med att klicka på länkar i e-post eller på sociala medier.

Mobilvirus och mobila hot, hur skyddar jag mig mot det?

Mobilvirus och mobila hot har blivit mer vanligt allt eftersom telefonerna blir mer avancerade och blivit mer uppkopplade över nätet.

Det finns många olika sorters mobilvirus som kan skada en mobiltelefon eller läsplatta. Dessa virus kan komma in i enheten på många olika sätt, till exempel genom infekterade appar, e-postbilagor eller genom att man klickar på en länk på en skadlig webbplats (phising). När ett virus har kommit in i enheten kan det orsaka olika problem som att stjäla personlig information, visa obehöriga annonser eller försämra prestandan på enheten.

Så här skyddar du mobilen
 • Installera ett antivirusprogram: Många antivirusprogram är utformade för att skydda både datorer och mobila enheter.
 • Var försiktig med vad du laddar ner och installerar: Ladda bara ner appar och spel från pålitliga källor och läs recensioner och villkoren för användning noga innan du installerar något.
 • Aktivera säkerhetsinställningar: Många mobila enheter har avancerade säkerhetsinställningar som kan hjälpa till att skydda mot virus och andra hot.
 • Var försiktig med vad du klickar på: Var noga med att inte klicka på länkar eller öppna e-postbilagor från okända avsändare, eftersom det kan vara ett sätt för virus att komma in i enheten.
Vad är en ransomware-attack och hur kan jag skydda mig?

Ransomware är ett skadligt program som blockerar användarens tillgång till data eller system tills en lösensumma betalas. Du kan skydda dig genom att säkerhetskopiera dina data regelbundet, hålla dina mjukvaror uppdaterade och vara försiktig med att öppna filer eller länkar från okända källor.

Så här skyddar du dig mot ransomware

Det är viktigt att skydda sig och ofta behöver du använda olika metoder. Bästa skyddet är att ha bra backup rutiner och undvika att klicka på mail som ser misstänkta ut. Om du har backuper så är risken att du blir utpressad mindre.

 • Se till att använda backuper och ta backup regelbundet – då kan du alltid återställa filerna från din extra kopia om du behöver det
 • Aktivera brandväggen
 • Använd robusta antivirusprogram, t ex F-secure
 • Använd alltid de senaste versionerna av olika program och i synnerhet webbläsare och pdf-acrobat.
 • Lite inte på någon inte ens dina vänner eftersom det kan vara sociala attacker. Se till att surfa säkert och undvik att öppna upp bilagor i e-post som du misstänker kan innehålla skadlig kod
 • Visa hela filändelsen (show file extensions) i Windows – det gör det enklare att se och upptäcka ifall du riskerar att öppna ”farliga filer” som .exe, .vbs eller .scr.
Vad är en hackare och vad gör de?

En hackare är en person som försöker få obehörig tillgång till datorer, nätverk eller webbplatser. De kan använda olika tekniker och verktyg för att få åtkomst till data eller att förstöra eller ändra information.