Vanliga frågor om 2G

Undrar du något om 2G? Här hittar du svar på de vanligaste frågorna!

Frågor och svar

Varför släcks 2G-nätet ner?

All teknik blir förr eller senare gammal och behöver uppgraderas eller bytas ut. För att vi ska kunna erbjuda snabbare och stabilare uppkoppling och smartare tjänster via 5G-nätet och det moderniserade 4G-nätet behöver vi släcka ned det allt mindre efterfrågade 2G nätet för att frigöra kapacitet. Teknikskiftet innebär också att vi byter ut äldre utrustning mot effektivare och mer energismart teknik.

Varför har vi valt att stänga ned 2G?
  • Det är gammal teknik som härstammar från 90-talet
  • Vi kan ej garantera driftsäkerheten, mycket av utrustningen är end-of-life och felsökning/support är svårt.
  • Vi vill strukturera om mobilnäten för att göra det bättre.
  • Med 3G så har vi möjlighet till bättre talkvalitét, då vi kan använda “HD-ljud” som inte finns på 2G.
  • Att ha flera tekniker innebär också en större elförbrukning, licenskostnader och kostnader. Vi vill satsa resurserna på att utveckla vårt 5G nät som med modern teknik har mycket mindre miljöpåverkan och lägre kostnad för drift.
Kommer hela 2G-nätet sluta fungera Januari 2022?

Nej, 2G-nätet kommer att avvecklas successivt med målsättningen att ha allt avstängt 2024. Däremot kan vi inte garantera täckning på 2G överallt efter 1.1.2022.

​​​​​​​Men 3G kommer väl inte ha lika bra täckning som 2G, eller?

Tack vare nedstängningen av 2G kan vi förbättra kapaciteten och täckningen för 3G genom att återanvända frekvensbanden som frigörs. Målsättningen är att med 3G, 4G och 5G skall vi ha bättre täckning och framförallt mycket bättre datahastigheter.

Hur vet jag om min mobil stödjer 4G?

I princip alla mobiler som tillverkats de senaste åren har 4G-kapacitet. Vi säljer idag enbart telefoner som stöder 4G och även 5G. 

En enkel tumregel är att äldre mobiltelefoner med vanliga fysiska knappar (istället för pekskärm) bara stödjer 2G eller 2G/3G. Det finns även äldre smartphones som endast stödjer 3G, som till exempel iPhone 4 och äldre, eller Samsung Galaxy S2 och S3. Doro-mobiler upp till modell 7030 stödjer endast 3G, men senare modeller med fysiska knappar som Doro 7031, 731X och 7001H stödjer 4G.

Vi rekommenderar att du har en telefon som stöder 4G och även 5G.

 

Tekniskt, vad kommer hända med en telefon som endast stöder 2G?

Telefonen kan ej användas i Ålcoms nät.

Jag har en värmepump för fjärrstyrning (ex. AirPatrol), hur gör jag?

Vi har varit i kontakt med leverantören (AirPatrol endast) och de har inte några planer i dagsläget att implementera 3G eller 4G i sin produkt trots att vi rekommenderat att de gör det. Deras respons är att dom avvaktar ännu med att göra justeringar på sin produkt efter att de nordiska operatörerna börjat stänga av vissa tekniker.

Om du har en annan typ av fjärrstyrning kan det vara läge att uppgradera denna till en som stöder modernare tekniker om den möjligheten finns. Det är bra att fundera på framtiden - se till att den har stöd för minst 3G, helst också 4G/5G!

När stänger ni “min” mast – kan ni berätta det?

Tyvärr har vi inte möjlighet att ge exakt tidtabell för alla master då det även beror på flera faktorer utom vår kontroll under avvecklingstiden. Exempelvis vid större fel på utrustning i en mast kommer vi inte att uppgradera utan då stänga ner den istället, det gör att vi inte ger ut datum som sedan kommer att ändras.  

Hur vet jag att masten nära mig är nedstängd?

Kontrollera vår täckningskarta som du hittar på www.alcom.ax/mobiltäckning  eller vår mastkarta
Vi kommer ständigt uppdatera vår mastkarta, där kan man se vilka tekniker som är igång vid en mast (genom att klicka på bollen på kartan).

Kommer ni att kompensera mig för att ni stänger ned 2G-nätet?

Nej, vi kommer inte ge någon kompensering för att vi släcker ned 2G-nätet (dock kampanjerbjudande på annan 3G/4G-telefon). Målet med 2G-nedstängningen är att förbättra mobilnätet så att du som kund, får bättre talkvalitet, snabbare hastigheter och ett framtidssäkert mobilnät.