Du är här

Mobil

Hur ställer jag in internet & mms på en smartphone?

De allra flesta nyare mobiltelefoner har en meny under inställningar där man hittar nätverksinställningar. Exakt hur man gör skiljer sig från telefon till telefon men har man bara tillgång till den relevanta informationen så brukar det ge sig var man ska skriva in den. Dessa parametrar nedan bör läggas in för att få internet/MMS att fungera i Ålcoms nät och vid roaming.

Tänk också på att om du fortfarande inte kan använda MMS så kan det bero på att din telefon inte är auktoriserad att hantera MMS och att ett konto saknas. Du skapar kontot genom att skicka ett SMS till nr 12 192 med texten:  mms konto . Du får ett svar (som du inte behöver svara på) och därefter är kontot skapat.

 

Internet & MMS-inställningar för Android:
OBS. Inställningen skall vara samma oavsett modell och märke på Androidtelefon, däremot kan det vara namngett annorlunda i menyerna. Telefonen kan behöva startas om efter att inställningen är gjord.

Gå till Inställningar > Anslutning > Mobilnätverk > Åtkomstpunktnamn > Lägg till 

Ex. Samsung Galaxy S8, Android 7.0

 

FAQ - Android from Ålcom on Vimeo.

 

Internet & MMS-inställningar för iPhone:

OBS! Menyn för hur man gör inställningar har ändrats aningen efter IOS-versionen 9.3. 

Före 9.3 hittar du inställningen här: Gå till Inställningar > Allmänt > Nätverk > Mobilt datanätverk

Efter 9.3 hittar du inställningen här: Gå till Inställningar > Mobilnät > Alternativ för Mobildata > Mobilt datanätverk

Från iOS 12 hittar du inställningen här: Gå till Inställningar > Mobilnät  > Mobilt datanätverk

OBS. 4G/LTE är inte automatiskt aktiverat i en Iphone. Den inställningen hittar du i Alternativ för mobildata, ändra från 3G till LTE.

Därefter gör du följande inställning:

Mobildata
APN: internet

MMS
APN: mms

MMSC: http://mms.amt.aland.fi

MMSC-Proxy: 194.110.177.70:8080

Stäng av mobildata fram och tillbaka alt. starta om telefonen. 

Ex. Iphone 6, IOS 9.3 eller högre

 

 

Internetinställningar för iPad:

 
Gå till Inställningar > Mobildata > APN-inställningar. Fyll i internet vid APN. Stäng av mobildata fram och tillbaka alt. starta om iPaden. 

 

MMS-inställningar för Windows Phone:

Gå till Inställningar > Mobilnät+SIM > SIM-inställningar > 

APN: mms
WAP-gateway (URL): 194.110.177.70
Port för WAP-gateway: 8080
MMSC (URL): http://mms.amt.aland.fi
MMSC-port: 80

Ex. Nokia Lumia 635, WP 8.1

Hur får jag mobildata att fungera utanför Åland?

När du reser utanför Åland kan du behöva starta om din telefon för att det mobila datanätverket ska fungera. Du behöver även ställa in på din telefon att den tillåter roaming samt skriva in "internet" under APN-inställningarna. Kontrollera även att du har operatörsinställningen inställd på automatiskt val av operatör. Obs! Om du har en Iphone eller annan telefon med EU-internet/EU-roaming-inställning så skall det EJ vara aktiverat!

Ex. Samsung Galaxy S6, Android 5.0.2

Ex. Iphone 6, IOS 8.3

Ex. Nokia Lumia 635, WP 8.1

Ex. Sony Xperia Z5, OBS! aktivera ej EU-roaming

 

Utomlands & telefonen hittar inte operatör?

När du är utanför Ålcoms nät lånar du en annan operatörs nät, om den operatören du är ansluten till har störningar på sitt nät drabbar det också dig. Det är också samma med mobiltäckningen, operatören kanske inte har fullständig täckning i alla delar av landet. Våra aktuella roamingpartners hittar du här. Vi har också ett formulär för roamingproblem som du mycket gärna får fylla i så detaljerat som möjligt, det hittar du här.

Vanligaste felet är att data/surf inte fungerar, och det beror i de flesta fall på att mobildata/APN-inställningen fattas. Det räcker alltså inte med att ha mobildata och roaming aktiverad i telefonen. Ta första och andra rubriken till hjälp här på denna sida för att kontrollera dina inställningar. 

Om telefonen inte hittar någon operatör alls, pröva följande:

1. Starta om telefonen
2. Kontrollera mobildata/APN-inställningen och att roaming är på.
3. Sök operatör manuellt.
4. Pröva SIM-kortet i en annan telefon om möjligt, för att utesluta problem med telefonen eller sim-kortet.

När vi ibland byter roamingpartners kommer din telefon ihåg att den operatören är blockerad sedan tidigare och ansluter inte automatiskt till den nya operatören, därför måste du ansluta manuellt till den operatören för att avblockera operatören i din telefon, efter det kommer det gå automatiskt. Ibland kan det behövas flera försök att ansluta manuellt.

Hur fyller jag på datakvoten om den tagit slut?

När datakvoten i ditt abbonemang håller på att ta slut så får du ett sms med information om det. Där finns också instruktioner om hur du skall gå tillväga för att köpa till extra datamängd. Mängden som kan köpas till är 1 GB och kostar 7,40€, du kan fylla på hur många gånger som helst. För att fylla på din kvot så skriver du ett sms till nummer 12192. I sms:et skall det stå: datapaket ny kvot

Om du ofta får fylla på data så bör du se över ditt mobilpaket. Du kan byta det själv på din kundsida, komma in till vår butik, eller kontakta vår support på telefonnummer 018 - 22222

Appen ej tillgänglig i ditt land?

Försöker du ladda ner en app, t ex Spotify, men Google Play-butiken säger att du är i fel land? Här är lösningen!

Exemplet har gjorts på en Samsung Galaxy S8, tillvägagångsättet är samma på alla Androidenheter men kan ha andra namn.

1. Stäng av Wi-Fi i enheten och stäng av Play Butiken så den inte är öppen i bakgrunden.

2. Gå till Inställningar och leta upp App/Programhanteringen.

 

3. Välj Lagring

 

4. Tryck på töm chache därefter rensa data.

5. Aktivera Wi-Fi igen, och nu skall det fungera!

VPN och Chromecast?

Vi får ofta frågan om det går att ha casta t ex TV4 Play med F-Secure Freedome VPN från t ex en smarttelefon till en Chromecast. Svaret är, nej det går inte. Detta på grund av att Chromecast är en egen enhet i nätverket med egen IP-adress, och Chromecasten tar materialet direkt från nätet och inte via den enhet du har VPN-tjänsten installerad på. När man således börjar casta tar Chromecasten över och då upptäcker t ex TV4 Play att IP-adressen ändrar och avbryter därmed sändningen.

Hur fungerar Ålcom Play?

Ålcom Play är en gratistjänst som ingår i ett mobilabonnemang med fri surf. Se våra aktuella paket i denna länk, om du är osäker på ditt eget paket ser du det på din kundsida där du också kan byta paket själv. Det går givetvis bra att kontakta vår kundtjänst också.

När du tecknar ett nytt mobilabonnemang med fri surf, eller byter till ett paket med fri surf får du automatiskt inloggningsuppgifter skickat till dig på SMS. Tjänsten går att använda på 1 enhet, (mobil eller läsplatta).

Hur gör jag?

Appen laddar du ner från Google Play eller Appstore, sök på IPTV. Installera den och logga sedan in med de uppgifter du fått i SMS:et.

Vilka kanaler ingår?

SVT1, SVT2, TV4, YLE1, YLE2, YLE 5/Teema, Expressen TV, Lokalkanalen och Bloomberg.

Hur vet jag min PUK-kod?

Din PUK-kod står på ditt abonnemangsavtal. Om du inte hittar din PUK-kod så kan du att vända sig till vår kundtjänst, eller via kundsidan.

Vad betyder symbolerna i mobiltelefonens display?

Symbol    Generation      Standard 

G              2G                  GPRS (General Radio Packet Service) 

E              2G                  EDGE (Enhanced Data rates for GSM Evolution) 

3G           3G                   UMTS (Universal Mobile Telecommunications System) 

H             3G                   HSPA (High-Speed Packet Access) 

H+           3G                   HSPA+ (Evolved High-Speed Packet Access) 

4G           4G                   LTE (Long Term Evolution) 

LTE         4G                   LTE (Long Term Evolution) 

Varför kostar det mycket att använda sin telefon utanför EU?

Operatörer utanför EU kan ta ut höga avgifter för nyttjande av deras nät som är oberoende av din operatör. Du kan få kostnader för data även om du inte aktivt surfar på mobilen via t ex appar eller e-mail som kontinuerligt uppdateras. Avaktivera därför möjligheten till mobildataroaming i utlandet via din telefons inställningar och nyttja WiFi för surf. Du kan också få höga kostnader av att ringa och ta emot samtal i utlandet. Vissa operatörer säljer inhemska s.k. prepaid-kort som kan vara ett förmånligare alternativ för att ringa, SMS:a och surfa.

Vad gör jag om min telefon är stulen/borttappad?

Om din mobiltelefon blivit stulen eller borttappad, ring då kundtjänsten på +358-(0)18-22 222 för att få din telefon spärrad. Som ägare av abonnemang är kund själv ansvarig för samtliga kostander som uppstår fram till dess att man meddelat om spärrning. Vi rekommenderar också att en polisanmälan görs omdelbart. På kvällstid och helger nås du av en telefonsvarare där du talar in ditt namn, ditt telefonnummer (på den telefon du vill ha spärrad) och även ett telefonnummer där vår jourhavande kan nå dig vid ev frågor.

Varför kan jag inte skicka/ta emot SMS?
  • Kontrollera att du har meddelandecentralumret inställt, det ska vara +358 457 000 1040. (Inställningar för meddelandecentral hittar du i din telefon under inställningar för meddelanden)
  • Kontrollera att din telefons minne inte är fullt
  • Om du har ett kontantkort, kontrollera att du har pengar kvar
  • Stäng av din telefon och ta ur batteriet alternativt starta om din telefon och försök igen
Kan jag ringa från hemlandet till EU, eller utanför EU, helt fritt utan extra kostnad?

Att ringa från Åland eller Finland till ett annat EU-land eller ett land utanför EU räknas inte som roaming, så roamingreglerna gäller inte. Sådana samtal är inte reglerade och kan bli dyra. Att använda telefonen utanför EU kan också bli dyrt, speciellt om du använder mobildata. Kolla upp priserna i förväg så kan du slippa höga räkningar.

Läs mer

Roaming på vattnet eller i luften - hur funkar det?

Vid resor med båt eller flyg inom EU/ESS kan du använda mobilen utan extra kostnad så länge du är uppkopplad tilll ett markbundet mobilnät. Om trafiken i stället går via sattelitsystem gäller inte roamingreglerna utan då tillkommer extra kostnad för roaming (utan några pristak).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Våra öppettider

Butiken

Vardagar: 9.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Support

Vardagar: 08.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Ekonomi & faktura

Vardagar: 9.00 - 16.00

Avvikande öppettider

Kontakta Ålcom

Växel

+358-(0)18-23 500

Support & Spärrtjänst

 +358-(0)18-22 222

Besök oss

Storagatan 6
AX-22 100 Mariehamn