Du är här

5G

5G

Datatrafiken har ökat kraftigt de senaste tio åren. 4G-nätet används flitigt och det finns ständigt en efterfrågan på ett mer snabbare, stabilare och mer utvecklat nät. Nästa steg mot denna lösning är 5G, femte generationens mobilnät. Men vad innebär 5G för dig? Här berättar vi lite mera om 5G-tekniken och vad det kommer att innebära.

Vad är 5G?
5G är nästa generations mobilnät – som kommer att erbjuda högre hastigheter, kortare svarstid, större pålitlighet samt möjlighet att hantera fler och tätare uppkopplingar.

Vad kommer 5G användas till?

  • IoT- Internet of Things som till exempel sensorer, mätare, självstyrande fordon och fjärrstyrda robotar
  • Vidareutvecklat mobilt bredband. Ännu högre hastigheter än 4G
  • Mobilanvändning
     

Vilka områden kommer att påverkas mest av 5G?
I framtiden kommer allt mer bli uppkopplat, det kan vara allt från jordbruk, vardagliga konsumentprodukter som cyklar och kläder, till att vi kommer att dela med oss av våra egna data på ett nytt sätt (som t ex hälsostatistik). Vi kommer ges nya möjligheter att jobba på distans och bedriva verksamheter som tidigare varit i behov av fysiska personer, exempelvis fartygs- och skogsindustrin. Det kan handla om fjärrstyrda och självgående fordon, automatiserade processer och tjänster, distanssjukvård, nya och bättre streamingtjänster eller helt nya spelupplevelser i mobila enheter. Det är just det som gör 5G unikt – väldigt många saker och tjänster får plats i samma mobilnät utan att kvaliteten i uppkopplingen påverkas.

Fördelar med 5G
En av de största fördelarna utöver hastigheten och tillförlitlighet kommer vara att responstiden (latens) minskas avsevärt. Teknikens korta reaktionstid möjliggör en mängd nya tjänster som till exempelvis självkörande bilar eller att hantera trafikolyckor eller akuta sjukdomsfall. 5G-tekniken förväntas möjliggöra stora framsteg inom trafik, hälsa och välmående.

Vad kommer Ålcom att göra?
Vår plan är att bygga vårt 5G i redan befintliga master, precis som för övriga 2G, 3G och 4G. Vi har i nuläget inget som helst behov av att använda små mikrovågsantenner. Åland har en låg invånartäthet och därför räcker det 3,5 Gigahertz-nätet vi har idag bra till för Ålands behov. Samtidigt som vi introducerar 5G kommer vi att släcka ner 2G nätet. 5G-tekniken innebär lägre effekt i antennerna tack vare effektivare antennteknik. I framtiden förväntas antal uppkopplade enheter att öka vilket innebär en ökad effekt i nätet. Vår uppfattning är att efter övergång till 5G, nedsläckning av 2G- nätet samt tillskott av nya uppkopplade enheter kommer effekten i Ålcoms nät att motsvara dagens nivå för 2G, 3G och 4G. Ålcom har i nuläget 5G i test och målsättningen är att lansera 5G under år 2022. 

Behöver jag en ny mobil för att kunna använda 5G?
Du kommer behöva en mobiltelefon som är kompatibel med 5G. Mobiler med stöd för den nya 5G-tekniken har redan lanserats av alla stora mobiltelefontillverkare.

Övrig info
Åland har beviljats 5G-koncession för mobiltelefoni på 3,5-3,8 Ghz. Nästa steg är att i samarbete med övriga operatörer besluta om fördelning av frekvenser. Regelverk och krav för utbyggnad av 5G ges av finska myndigheter, Ålcom följer regelverk och gränsvärden som sätts av myndigheter. Gränsvärden för radiovågor sätts av myndigheter på rekommendation av bl.a. WHO (Världshälsoorganisationen).

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ålcoms öppettider

Butiken

Vardagar: 9.00 - 17.00
Lördag: 11.00 - 14.00

Support

Vardagar: 08.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Ekonomi & faktura

Vardagar: 9.00 - 16.00

Avvikande öppettider

Kontakta Ålcom

Växel

+358-(0)18-23 500

Support & Spärrtjänst

 +358-(0)18-22 222

Besök oss

Storagatan 6
AX-22 100 Mariehamn