Du är här

WiFi

WiFi - Trådlöst nätverk

WiFi är en teknik för trådlös dataöverföring. Med WiFi är användaren inte knuten till en fast plats och behöver inte koppla in en massa sladdar. All kommunikation sker via radiovågor, vilket betyder större risk för störningar. Här följer några tips på hur du kan förbättra ditt WiFi.

 

Var är accesspunkten?  
Det allra viktigaste är att accesspunkten (modem eller förlängare) och din enhet har fri sikt till varandra. Placera gärna denna centralt med fri sikt till de områden i hemmet där du behöver bra WiFi. Om du har modemet i teknikrum, källare eller grovkök – installera en extra accesspunkt – en WiFi förlängare - centralt och högt (ögonhöjd eller högre) i bostaden för bästa spridning av signalen. Högt, fritt och nära är tre ledord som är bra att tänka på när du placerar din accesspunkt.

Vårt råd
Ju närmare du är accesspunkten när du surfar, desto högre hastighet skall du i teorin få. Placera accesspunkten helst centralt i bostaden och minst en meter ovanför golvet, gärna högre. Ha gärna fri sikt till utrustningen du ska använda och undvik att placera den nära vitvaror t ex mikrovågsugn, kyl och frys, akvarium eller elektronisk utrustning som bluetooth högtalare, TV:n m.m.


Dålig WiFi i en del av hemmet?
Kraven på att vara ansluten överallt har ökat mycket de senaste åren och det är inte ovanligt att något i varje rum skall ha någon form av uppkoppling. Idag är det mera regel än undantag att det behövs flera accesspunkter att ansluta till då det inte räcker med modemet som enda accesspunkt.

Vårt råd
För rum med dålig täckning kan du t ex sätta upp en extra accesspunkt i närheten av rummen. Dra nätverkskabel från modemet till den accesspunktenen så tappar du inte hastighet på samma sätt som om du använder trådlös uppkoppling mellan modem och accesspunkten. Så lite trådlösa vägar som möjligt är alltså målet.


Flera som surfar samtidigt?
Tänk på att ni delar på hastigheten – ju flera som surfar samtidigt, desto långsammare WiFi.

Vårt råd
Se till att ditt bredbandsabonnemang har tillräcklig hastighet för hela familjens behov. Pröva att uppgradera till en högre hastighet som klarar av att hantera flera användare som streamar film, lyssnar på musik och surfar.

Har du gamla enheter?
Förutom själva placeringen av ditt modem når du den bästa hastigheten med modern hemelektronik som klarar av höga hastigheter. Har du äldre produkter som inte har stöd för den senaste tekniken riskerar du att få ett betydligt långsammare WiFi. Det räcker med att en enda gammal produkt kopplar upp sig mot WiFi för att sänka hastigheten för alla andra enheter, då WiFi-nätet alltid anpassar sig efter den ”sämsta” enheten för att den ska fungera.

Vilken frekvens används?
Ditt WiFi använder vanliga radiovågor på 2,4 GHz eller 5 GHz-bandet. 2,4 GHz-bandet trafikeras av många olika enheter idag vilket gör att risken för störningar är stor. Om nätverksöverföringen störs måste data skickas om, vilket leder till att hastigheten sjunker och det ”laggar”. På 5 GHz-bandet får det plats mera trafik och det är inte utsatt för radiostörningar på samma sätt som 2,4 GHz. Våra aktuella bredbandsroutrar stödjer både 2,4 och 5 GHz och de har normalt olika namn så du skall kunna se skillnad på dem.

5 GHz
+ Bättre hastighet
+ Klarar av att hantera mer trafik
+ Mindre störningsbenägen
- Sämre räckvidd

2,4 GHz 

+ Bättre räckvidd
- Lägre hastighet
- Mer störningsbenägen, då andra enheter i hemmet inverkar på samma frekvensband, som till exempel mikrovågsugn, garageöppnare, trådlösa telefoner, Bluetooth hörlurar, babymonitor, LED-dimmers m.m.

Vårt råd
Om enheten har möjlighet att använda 5 GHz skall du använda det där räckvidden räcker till.

Läs mer om våra vanligaste frågor och svar om WiFi här: www.alcom.ax/privat/kundservice/info/fragor-och-svar-faq/bredband

Läs mer i vår WiFi-broschyr här: 


 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ålcoms öppettider

Butiken

Vardagar: 9.00 - 17.00
Lördag: 11.00 - 14.00

Support

Vardagar: 08.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Ekonomi & faktura

Vardagar: 9.00 - 16.00

Avvikande öppettider

Kontakta Ålcom

Växel

+358-(0)18-23 500

Support & Spärrtjänst

 +358-(0)18-22 222

Besök oss

Storagatan 6
AX-22 100 Mariehamn