Du är här

Information

Info

Kanalinformation

 • Viaplay har meddelat att de höjer månadspriset på V Premium till 44,95€/mån från 1.3.2023. Vi kan erbjuda dig att hålla kvar det nuvarande priset på 39,95€/mån om du binder upp dig i 12 månader. Binder du upp dig i 24 månader får du ett ännu förmånligare pris på 36,95€/mån. Vänligen hör av dig till oss för att ta del av erbjudandet eller gå in i din IPTV-box och slå på kampanjen. Kampanjen gäller till 28.2.2023.

 • Alfa TV (som ligger i grundpaketet Large) har meddelat att dom avslutar sina sändningar måndagen den 28.11.2022.

 • Det finns inte längre några ryska kanaler i vårt utbud. Följande kanaler har upphört: RT, RT HD, RT France, RT Espanol, THT, THT4, Friady International.

 

Fakturering

Ålcom har tagit över faktureringen från Mariehamns Telefon och Ålands Telefon. Det blir nu enklare och bättre för dig som kund då du får möjlighet att samla alla dina tjänster på en och samma faktura. Inga avgifter har i samband med detta ändrats, du faktureras fortfarande samma belopp. Framöver kan du hantera dina fakturor och tjänster via vår kundsida kundsidan.alcom.ax eller vår app ”Mitt Ålcom” som finns både för iOS och Android. Du loggar enkelt in med ditt bank id.

Vill du framöver få e-faktura från Ålcom?
Lägg till Ålcom som e-fakturautställare i din internetbank och ange ditt kundnummer som du hittar på din faktura från Ålcom

Vill du framöver få direktbetalning från Ålcom?
För att direktbetalning ska fungera behöver du ha ett avtal med din bank. Kontakta banken och meddela dem ditt kundnummer, som du hittar på fakturan från Ålcom sen lägger banken igång direktbetalningen åt dig.

Frågor och svar om fakturering

Varför har faktureringen flyttats till Ålcom?

Svar: För att möjliggöra att samla alla tjänster på en och samma faktura om det är så att du har tjänster från både Mariehamns Telefon och Ålcom. Dessutom kommer du att kunna använda appen och kundsidan för att hantera dina fakturor.

Varför har jag fått två fakturor från Ålcom?

Svar: Du har tidigare fått en faktura både från Ålcom och från Mariehamns Telefon. Vårt system har automatiskt slagit ihop uppgifterna från Mariehamns Telefons register med Ålcoms, på grund av olika uppgifter i registren har denna sammanslagning i vissa fall blivit nekad, men vill du att vi slår ihop det till en faktura till nästa fakturering så hör av dig till vår support tel 22 222 eller mejla support@alcom.ax så fixar vi detta.

Jag har tidigare haft min faktura på direktbetalning, varför får jag det inte längre?

Svar: För att vi ska kunna dra en direktbetalning så behöver du ha avtalat med din bank om att dina räkningar från oss får dras direkt, du behöver alltså själv ta kontakt med din bank för att få igång det nu när fakturan kommer från Ålcom i stället. Du behöver bara meddela banken ditt kundnummer så är du igång.

Jag har tidigare haft e-faktura, varför har jag inte fått en e-faktura?

Svar: För att vi ska kunna skicka e-faktura så behöver du lägga till Ålcom som e-fakturautställare i din internetbank och ange ditt kundnummer. Vi kan också skicka ett e-fakturaförslag som du sedan godkänner i din internetbank och efter det kommer du att kunna få e-faktura. För att kunna skicka e-fakturaförslaget så behöver vi få ditt personnummer och vilken bank du har.

Varför har jag inte fått någon faktura den här månaden?

Svar: Vi skickar bara ut en faktura om beloppet är över 25euro eller när det gått tre månader.

 

Ålcom påbörjar avvecklingen av tjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet

Ålcom bygger nästa generation av mobilnät (5G) och fortsätter att i hög takt bygga ut fibernätet på hela Åland. Vi moderniserar näten för att möjliggöra högre hastigheter och lägre svarstider, vilket i förlängningen ger möjlighet för många nya tjänster för att gör vår vardag enklare.

Ålcom har som en följd av detta beslutat att påbörja avveckling av privatkundstjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet under juni 2022. Detta berör alltså dig som har bredband Mini, Light eller Standard samt telefon på kopparkabel. Tjänsterna kommer områdesvis att avvecklas och ersätts av moderna fiber- eller mobila tjänster. Vi kommer inte längre att reparera skador på kopparnätet utan kunden får välja att byta till ny teknik. Avvecklingen kommer ske successivt och beräknas vara klart 31.12.2023.

I
samband med detta flyttas all fakturering till Ålcom och alla tjänster från oss kommer på samma faktura.

Områden som vi arbetar med nu eller börjar inom kort:

Mariehamns Telefon:
Hela Mariehamn, Möckelö, Kalmarnäs och Järsö.
På Föglö: Sanda, Horsholma och Bråttö.

Ålands Telefon
Flaka och Önningeby.

Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande lösning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över vilken sorts bredband och telefoni som är lämpligt och ta kontakt för att uppgradera till en framtidssäker fiber- eller mobilnätslösning.

Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar våra kunder under en övergångsperiod. Målsättningen är att med nya moderniserade fiber- och mobilnät ge alla på Åland tillgång till ett högkvalitativt och framtidssäkrat bredband. Ålcom är det lokala alternativet och vårt fokus är att ge ålänningarna moderna kommunikationslösningar så att vi tillsammans utvecklar Åland.

   

  Nedsläckning av 2G

  Ålcom har beslutat att påbörja avveckling av 2G-nätet vid början av år 2022. Avvecklingen kommer ske successivt. 2G-nätets basstationer kommer att avvecklas eller återanvändas inom annan nätutbyggnad. Detta kommer innebära kostnads- och energieffektiviseringar, radiofrekvenserna kommer användas för att utveckla och modernisera mobilnäten. Trafiken kommer att flyttas till det nya 5G-nätet, 4G- och 3G-näten. Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande utrustning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över mobiltelefoner och andra elektroniska apparater som är uppkopplade med 2G teknik och uppgraderar till en framtidssäker 3G, 4G eller 5G-lösning. Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar under en övergångsperiod. Läs er här.

   

  Nedsläckning av 2G/3G-nät utomlands

  Operatörer runt om i världen har påbörjat nedsläckning av 2G/3G-nät. Vi ber dig kontrollera innan du reser vilka tekniker som operatörerna i landet tillhandahåller och att din telefon är kompatibel. Du hittar en lista här.

   

  Textpaketet

  För dig som vill ha text på dina inspelade program finns nu Textpaketet som är ett gratis paket som du beställer till ditt grundpaket under ikonen Butik i din IPTV-box. Detta paket fungerar också om du vill ha text i din Mobil IPTV.

   

  Dyrt att surfa utanför EU

  Vi vill passa på att påminna alla våra kunder om hur viktigt det är att stänga av dataroamingen på sin mobiltelefon om man befinner sig utanför EU. Surfa endast på WiFi under hela resan. Att ha på dataroamingen när du befinner dig utanför EU kan vara förknippat med väldigt dyra roamingkostnader. Thailand, Turkiet, Ryssland och USA har billigare roamingkostnader 0,15 cent/MB men vi rekommenderar ändå att du kopplar upp dig mot WiFi även i dessa länder.

   

   

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Ålcoms öppettider

  Butiken

  Vardagar: 9.00 - 17.00
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Support

  Vardagar: 08.30 - 17.30
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Ekonomi & faktura

  Vardagar: 9.00 - 16.00

  Avvikande öppettider

  Kontakta Ålcom

  Växel

  +358-(0)18-23 500

  Support & Spärrtjänst

   +358-(0)18-22 222

  Besöksadress
  Storagatan 6
  AX-22 100 Mariehamn
  Postbox
  PB 233
  AX- 22 101 Mariehamn

  Fo-nummer: 0747121-9