Du är här

Information

Info

Prepaidabonnmenag

Från och med 1.7.2023 kommer vi att lägga på en minimidebitering på samtliga våra Prepaidabonnemang med telefonkort om 3,90 euro per månad. Läs mer om våra avtalsvillkor för Prepaid här: Avtalsvillkor Prepaid

 

Pressmeddelande 5.5.2023

Ålcom köper Brändö-Kumlinge Fibernätverk!

Ålands Telekommunikation Ab (Ålcom) har tecknat avtal om köp av Brändö Kumlinge Fibernätverk av Andelslaget Brändö Kumlinge Fiber (BKF) och Brändö Kommun. Köpet innebär att fibernätet integreras i Ålcoms nät på Åland och att teknik, drift och support framöver hanteras av Ålcom.

“Vi ser fram emot att integrera nätet och ge kunderna en fortsatt högklassig bredbandslösning. Målsättningen är att förbättra tjänsterna och ge kunder tillgång till Ålcoms helhetslösningar inom bredband, mobil och tv. En konkret åtgärd är att fibernätverket får en redundant matning (reservkoppling) inom kort för att minimera risken för avbrott. BKF grundades för att skärgården är beroende av bra kommunikationer och vi hoppas med vår kompetens och kunnande att fortsätta utveckla nätet ytterligare. Jag är stolt och tacksam över det fantastiska jobb som gjorts i projektet både från Ålcom och BKF samt Brändö och Kumlinge kommuners sida” säger Tom Bengtsson, vd på Ålcom.

Brändö och Kumlinge kommuner samt BKF får i och med försäljningen en stabil åländsk leverantör av kommunikationstjänster: ”Vi ser fram emot att Ålcom övertar verksamheten och garanterar en fortsatt och förbättrad drift av nätet till förmån för brukarna. Snabb fiberuppkoppling är och har sedan 2009 varit en viktig del för en modern och levande skärgård. Att driften övergår till en professionell marknadsaktör skapar trygghet för framtiden”, säger John Wrede, styrelseordförande i BKF. För kunderna innebär affären inte några förändringar i tjänsten utan den fortgår som idag. Supporten flyttas till Ålcom vilket ger kunden förlängda öppettider och möjlighet till support via butik, telefon, epost, chat eller kundsida. Köpet skall nu godkännas av andelsstämman i BKF och kommunfullmäktige i Brändö och Kumlinge kommuner. Affären förväntas genomföras under augusti månad. BKF hanterar kunderna som vanligt tills affären är genomförd. ”Att kommunerna och BKF nu väljer Ålcom för att förvalta fibernätverket är ytterligare ett bevis på att Ålcom har en attraktiv bredbandstjänst. Affären sporrar oss att fortsätta utvecklas för att kunna erbjuda de bästa kommunikationerna till alla kunder på Åland” avslutar Tom Bengtsson.

 

Ålcom påbörjar avvecklingen av tjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet

Ålcom bygger nästa generation av mobilnät (5G) och fortsätter att i hög takt bygga ut fibernätet på hela Åland. Vi moderniserar näten för att möjliggöra högre hastigheter och lägre svarstider, vilket i förlängningen ger möjlighet för många nya tjänster för att gör vår vardag enklare.

Ålcom har som en följd av detta beslutat att påbörja avveckling av privatkundstjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet under juni 2022. Detta berör alltså dig som har bredband Mini, Light eller Standard samt telefon på kopparkabel. Tjänsterna kommer områdesvis att avvecklas och ersätts av moderna fiber- eller mobila tjänster. Vi kommer inte längre att reparera skador på kopparnätet utan kunden får välja att byta till ny teknik. Avvecklingen kommer ske successivt och beräknas vara klart 31.12.2023.

I
samband med detta flyttas all fakturering till Ålcom och alla tjänster från oss kommer på samma faktura.

Områden som vi arbetar med nu eller börjar inom kort:

Mariehamns Telefon:
Hela Mariehamn, Möckelö, Kalmarnäs och Järsö.
På Föglö: Sanda, Horsholma och Bråttö.

Ålands Telefon
Flaka och Önningeby.

Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande lösning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över vilken sorts bredband och telefoni som är lämpligt och ta kontakt för att uppgradera till en framtidssäker fiber- eller mobilnätslösning.

Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar våra kunder under en övergångsperiod. Målsättningen är att med nya moderniserade fiber- och mobilnät ge alla på Åland tillgång till ett högkvalitativt och framtidssäkrat bredband. Ålcom är det lokala alternativet och vårt fokus är att ge ålänningarna moderna kommunikationslösningar så att vi tillsammans utvecklar Åland.

   

  Nedsläckning av 2G

  Ålcom har beslutat att påbörja avveckling av 2G-nätet vid början av år 2022. Avvecklingen kommer ske successivt. 2G-nätets basstationer kommer att avvecklas eller återanvändas inom annan nätutbyggnad. Detta kommer innebära kostnads- och energieffektiviseringar, radiofrekvenserna kommer användas för att utveckla och modernisera mobilnäten. Trafiken kommer att flyttas till det nya 5G-nätet, 4G- och 3G-näten. Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande utrustning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över mobiltelefoner och andra elektroniska apparater som är uppkopplade med 2G teknik och uppgraderar till en framtidssäker 3G, 4G eller 5G-lösning. Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar under en övergångsperiod. Läs er här.

   

  Nedsläckning av 2G/3G-nät utomlands

  Operatörer runt om i världen har påbörjat nedsläckning av 2G/3G-nät. Vi ber dig kontrollera innan du reser vilka tekniker som operatörerna i landet tillhandahåller och att din telefon är kompatibel. Du hittar en lista här.

   

  Textpaketet

  För dig som vill ha text på dina inspelade program finns nu Textpaketet som är ett gratis paket som du beställer till ditt grundpaket under ikonen Butik i din IPTV-box. Detta paket fungerar också om du vill ha text i din Mobil IPTV.

   

  Dyrt att surfa utanför EU

  Vi vill passa på att påminna alla våra kunder om hur viktigt det är att stänga av dataroamingen på sin mobiltelefon om man befinner sig utanför EU. Surfa endast på WiFi under hela resan. Att ha på dataroamingen när du befinner dig utanför EU kan vara förknippat med väldigt dyra roamingkostnader. Thailand, Turkiet, Ryssland och USA har billigare roamingkostnader 0,15 cent/MB men vi rekommenderar ändå att du kopplar upp dig mot WiFi även i dessa länder.

   

   

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Ålcoms öppettider

  Butiken

  Vardagar: 9.00 - 17.00
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Support

  Vardagar: 08.30 - 17.30
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Ekonomi & faktura

  Vardagar: 9.00 - 16.00

  Avvikande öppettider

  Kontakta Ålcom

  Växel

  +358-(0)18-23 500

  Support & Spärrtjänst

   +358-(0)18-22 222

  Besöksadress
  Storagatan 6
  AX-22 100 Mariehamn
  Postbox
  PB 233
  AX- 22 101 Mariehamn

  Fo-nummer: 0747121-9