Du är här

Information

Info

Uppdatering av vårt TV-system

Vi behöver kontinuerligt göra uppdateringar i vårt system för att du som kund ska få den bästa och modernaste lösning med hög kvalitet. Att vår produkt håller absoluta toppklass är mycket viktigt för oss och vi framtidssäkrar ständigt vår produkt.

Tisdagen den 17 maj kl. 9.00 kommer vi att göra en uppdatering i vårt TV-system. Denna uppdatering gäller samtliga kunder som ser TV över fiber.

Läs mer här: https://www.alcom.ax/tv-uppdatering

 

Ålcom påbörjar avvecklingen av tjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet

Ålcom bygger nästa generation av mobilnät (5G) och fortsätter att i hög takt bygga ut fibernätet på hela Åland. Vi moderniserar näten för att möjliggöra högre hastigheter och lägre svarstider, vilket i förlängningen ger möjlighet för många nya tjänster för att gör vår vardag enklare.

Ålcom har som en följd av detta beslutat att påbörja avveckling av privatkundstjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet under juni 2022. Detta berör alltså dig som har bredband Mini, Light eller Standard samt telefon på kopparkabel. Tjänsterna kommer områdesvis att avvecklas och ersätts av moderna fiber- eller mobila tjänster. Vi kommer inte längre att reparera skador på kopparnätet utan kunden får välja att byta till ny teknik. Avvecklingen kommer ske successivt och beräknas vara klart 31.12.2023.

I
samband med detta flyttas all fakturering till Ålcom och alla tjänster från oss kommer på samma faktura.

Områden som vi arbetar med nu eller börjar inom kort:

Mariehamns Telefon:
Hela Mariehamn, Möckelö, Kalmarnäs och Järsö.
På Föglö: Sanda, Horsholma och Bråttö.

Ålands Telefon
Flaka och Önningeby.

Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande lösning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över vilken sorts bredband och telefoni som är lämpligt och ta kontakt för att uppgradera till en framtidssäker fiber- eller mobilnätslösning.

Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar våra kunder under en övergångsperiod. Målsättningen är att med nya moderniserade fiber- och mobilnät ge alla på Åland tillgång till ett högkvalitativt och framtidssäkrat bredband. Ålcom är det lokala alternativet och vårt fokus är att ge ålänningarna moderna kommunikationslösningar så att vi tillsammans utvecklar Åland.

Kabel-TV uppdatering

Vi kommer under onsdag 4.5 med start kl 07:00 utföra underhåll av vårt kabelTV-system. I början kommer det uppstå ett kort avbrott på samtliga kanaler. Efter detta kommer avbrott ske på följande kanaler:

Frii HD
Eurosport 1 HD
TV Viisi HD
Nelonen HD
BBC Brit HD
CNBC HD
Sky News
C More Golf HD
C More Series HD
WildTV HD

Rekommenderad åtgärd: För att se berörda kanaler efter arbetets slut krävs kanalsökning.

Beräknad åtgärdstid: 4.5 kl. 08:30

Ny kanal i vårt utbud

Vi har fått rättigheterna till V sport motor i Finland. Detta är en svensk kanal som bland annat visar Formel 1. Kanalen finns på kanalplats 178 och ingår i V Premium-paketet.

 

Kanalinformation

Ålcom visar nu barnkanalen Nickelodeon på Ukrainska som gratiskanal för alla våra IPTV och Kabel TV-kunder. Kanalen finns på kanalplats 211. Detta gör att alla Ukrainska barn som finns på Åland nu via sina stödfamiljer kan se på barnprogram på sitt eget språk. Kanalen är öppen från och med tisdag 5.4.2022 och tre månader framåt.

Vi vill visa vårt stöd för Ukraina och har därför avslutat sändningen av Russia Today (RT), RT Spain och RT France. Kanalerna har funnits i nyhets- och språkpaket

   

  Information till dig som har IPTV via ADSL (Bredband via kopparkabel)

  Allt fler kanalleverantörer väljer att övergå till HD och för att göra det möjligt för dig som ADSL-kund att fortsätta få en bra IPTV upplevelse trots att bandbredden hos dig egentligen inte klarar av HD kommer vi onsdagen den 16.3 kl. 9.00 att göra en uppdatering i vårt system. Efter uppdateringen kommer kanalerna levereras anpassade för ditt kopparnät och kvaliteten kommer generellt bli bättre. Dubbletter med SD och HD kommer att försvinna och du kommer i fortsättningen att ha endast ett exemplar av varje kanal som visas i HD.

  Vissa ändringar i tjänsten kommer att förekomma.

  • Har du gjort egna kanallistor så behöver du ställa in listan igen
  • Text-tv och radiokanaler kommer inte längre vara tillgänglig

  Följande kanaler och paket kommer inte längre att visas via ADSL

  France 24 HD English​
  Hero HD​
  Sky News​
  NHK World TV HD​
  CNBC​
  H2 HD​
  Himlen TV7​
  RT HD​
  Kanal 10​
  Taivas TV7​
  Motorvision HD​
  Mezzo Live HD​
  God Channel​​
  CNN​
  MTV Live,Hits, 90’s​
  AL Jazeera English

  TRT World HD​
  MTV Live,Hits, 90’s​
  C More Mix​
  C More Fotboll HD​
  C More Live HD​
  C More Live 3 HD​
  C More Hockey HD​
  C More Live 5 HD​
  C More Live 2 HD​
  C More Live 4 HD
  V sport live 1-5

  Spanska paketet​
  Nordiska paketet​
  Franska paketet​
  Tyska paketet​
  Italienska paketet

   

  Vi lanserar ny App

  I appen loggar du säkert in med ditt bank-ID och därefter kan du enkelt administrera alla dina tjänster hos oss samt genomföra köp. Du får pushnotiser vid driftstörningar och kan ta del av olika kampanjer. Vill du kolla dina fakturor eller se din samtalsspecifikation så hittar du det också. Appen finns i App Store och Google Play och är gratis. Sök på Mitt Ålcom. Här kan du se en instruktionsvideo hur appen fungerar: https://youtu.be/R9zPFduHzwI

   

  Nytt kontonummer för Ålands Telefons och Ålcoms kunder

  Observera att Ålands Telefon och Ålcom har bytt kontonummer på pappersfakturorna fr.o.m 1.1.2022. De gamla kontonumren är fortfarande i bruk, har du dem sparade i din nätbank så kan du alltså fortfarande använda det kontonummer du sparat.

   

  Uppdatering av tjänsten SPIN!

  Tisdagen den 11 januari kl 14.00 kommer vi att uppgradera inspelningstjänsten SPIN. Efter detta blir programöversikten tydligare och bättre. Serieinspelningar av program förbättras och dubbletter kommer inte längre sparas i ditt inspelningsarkiv. Därför kommer du behöva redigera och ställa in nya serieinspelningar av dina favoritprogram.

  Gå in under menyn ”Arkiv” välj ”Serieinspelningar”. Där listas alla serieinspelningar du har just nu. Där kan du ta bort serieinspelningarna manuellt genom att trycka ”ok” på det programmet du vill ta bort, välj alternativet ”Ta bort”.

  Du kan också gå till programguiden för att göra detta. Har du tagit bort serieinspelningarna i menypunkten serieinspelningar kan du nu skapa nya serieinspelningar här på samma sätt som tidigare. Har du någon serieinspelning som matchar kommer de att markeras med rött. Tryck ”ok” på fjärrkontrollen då du har programmet markerat, välj sedan alternativet ”Ta bort serieinspelningen från SPIN-biblioteket” och tryck ”ok” på fjärrkontrollen. Tryck sedan ”ok” på samma program och välj då alternativet ”Aktivera serieinspelning av programmet”, efter detta har du uppdaterat serieinspelningen.

   

  Nedsläckning av 2G

  Ålcom har beslutat att påbörja avveckling av 2G-nätet vid början av år 2022. Avvecklingen kommer ske successivt. 2G-nätets basstationer kommer att avvecklas eller återanvändas inom annan nätutbyggnad. Detta kommer innebära kostnads- och energieffektiviseringar, radiofrekvenserna kommer användas för att utveckla och modernisera mobilnäten. Trafiken kommer att flyttas till det nya 5G-nätet, 4G- och 3G-näten. Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande utrustning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över mobiltelefoner och andra elektroniska apparater som är uppkopplade med 2G teknik och uppgraderar till en framtidssäker 3G, 4G eller 5G-lösning. Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar under en övergångsperiod.

   

  Nedsläckning av 2G/3G-nät utomlands

  Operatörer runt om i världen har påbörjat nedsläckning av 2G/3G-nät. Vi ber dig kontrollera innan du reser vilka tekniker som operatörerna i landet tillhandahåller och att din telefon är kompatibel. Du hittar en lista här.

   

  5G

  Vår plan är att bygga vårt 5G i redan befintliga master, precis som för övriga 2G, 3G och 4G. Vi har i nuläget inget som helst behov av att använda små mikrovågsantenner. Åland har en låg invånartäthet och därför räcker det 3,5 Gigahertz-nätet vi har idag bra till för Ålands behov. Samtidigt som vi introducerar 5G kommer vi att släcka ner 2G nätet. 5G-tekniken innebär lägre effekt i antennerna tack vare effektivare antennteknik. I framtiden förväntas antal uppkopplade enheter att öka vilket innebär en ökad effekt i nätet. Vår uppfattning är att efter övergång till 5G, nedsläckning av 2G- nätet samt tillskott av nya uppkopplade enheter kommer effekten i Ålcoms nät att motsvara dagens nivå för 2G, 3G och 4G. Ålcom har i nuläget 5G i test och målsättningen är att lansera 5G under år 2022. 

   

  Mobil

  Om du har en iPhone som klarar av iOS 15 och senare kommer du nu kunna märka av små förändringar i din telefon när du uppdaterat den till iOS 15.1 som nyligen släppts av Apple. Läs om dem nedan!

  • MMS-inställningarna kommer ej längre vara synliga för dig, det går inte att se eller ändra dessa längre för dig som kund

  • LTE symbolen försvinner och ersätts med 4G (LTE är 4G)

  • Mobildatainställningarna matas in automatiskt

  • En länk till kundsidan kommer att finnas i bokmärken i webläsaren Safari.

  • I Inställningar -> Mobilnät kommer nu en rubrik att finnas som heter Operatörs tjänster. Där hittar du numret till vår kundtjänst samt en länk till kundsidan.

  Information om vilka modeller som stöder iOS 15 hittar du i vår FAQ: här.

   

  Textpaketet

  För dig som vill ha text på dina inspelade program finns nu Textpaketet som är ett gratis paket som du beställer till ditt grundpaket under ikonen Butik i din IPTV-box. Detta paket fungerar också om du vill ha text i din Mobil IPTV.

   

  Dyrt att surfa utanför EU

  Vi vill passa på att påminna alla våra kunder om hur viktigt det är att stänga av dataroamingen på sin mobiltelefon om man befinner sig utanför EU. Surfa endast på WiFi under hela resan. Att ha på dataroamingen när du befinner dig utanför EU kan vara förknippat med väldigt dyra roamingkostnader. Thailand, Turkiet, Ryssland och USA har billigare roamingkostnader 0,15 cent/MB men vi rekommenderar ändå att du kopplar upp dig mot WiFi även i dessa länder.

   

   

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Ålcoms öppettider

  Butiken

  Vardagar: 9.00 - 17.00
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Support

  Vardagar: 08.30 - 17.30
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Ekonomi & faktura

  Vardagar: 9.00 - 16.00

  Avvikande öppettider

  Kontakta Ålcom

  Växel

  +358-(0)18-23 500

  Support & Spärrtjänst

   +358-(0)18-22 222

  Besök oss

  Storagatan 6
  AX-22 100 Mariehamn