Du är här

Information

Info

Nytt kontonummer för Ålands Telefons och Ålcoms kunder

Observera att Ålands Telefon och Ålcom har bytt kontonummer på pappersfakturorna fr.o.m 1.1.2022. De gamla kontonumren är fortfarande i bruk, har du dem sparade i din nätbank så kan du alltså fortfarande använda det kontonummer du sparat.

 

Uppdatering av tjänsten SPIN!

Tisdagen den 11 januari kl 14.00 kommer vi att uppgradera inspelningstjänsten SPIN. Efter detta blir programöversikten tydligare och bättre. Serieinspelningar av program förbättras och dubbletter kommer inte längre sparas i ditt inspelningsarkiv. Därför kommer du behöva redigera och ställa in nya serieinspelningar av dina favoritprogram.

Gå in under menyn ”Arkiv” välj ”Serieinspelningar”. Där listas alla serieinspelningar du har just nu. Där kan du ta bort serieinspelningarna manuellt genom att trycka ”ok” på det programmet du vill ta bort, välj alternativet ”Ta bort”.

Du kan också gå till programguiden för att göra detta. Har du tagit bort serieinspelningarna i menypunkten serieinspelningar kan du nu skapa nya serieinspelningar här på samma sätt som tidigare. Har du någon serieinspelning som matchar kommer de att markeras med rött. Tryck ”ok” på fjärrkontrollen då du har programmet markerat, välj sedan alternativet ”Ta bort serieinspelningen från SPIN-biblioteket” och tryck ”ok” på fjärrkontrollen. Tryck sedan ”ok” på samma program och välj då alternativet ”Aktivera serieinspelning av programmet”, efter detta har du uppdaterat serieinspelningen.

 

Vi lanserar ny App

I appen loggar du säkert in med ditt bank-ID och därefter kan du enkelt administrera alla dina tjänster hos oss samt genomföra köp. Du får pushnotiser vid driftstörningar och kan ta del av olika kampanjer. Vill du kolla dina fakturor eller se din samtalsspecifikation så hittar du det också. Appen finns i App Store och Google Play och är gratis. Sök på Mitt Ålcom.

 

Pressmeddelande 09-12-2021

EN AFFÄR SOM BERÖR FLER ÄN 70 % AV ÅLÄNNINGARNA

Ålands Telefonandelslag köper familjen Johnssons hela aktiepost i Mariehamns Telefon Ab. Posten utgör 57 % av aktierna i bolaget.

Mariehamns Telefon och Ålands Telefon har sedan 2012 samägt Ålands Telekommunikation Ab (Ålcom) i nuvarande form. Kunskapen om varandra och förståelsen för Ålands speciella behov är robust. Därför har förhandlingarna mellan familjen Johnsson och Ålands Telefon gått både smidigt och snabbt.

Fler än 65 % av ålänningarna kommunicerar mobilt genom Ålcom. Över 70 % av hushållen på Åland får sitt bredband levererat av Ålands Telefon eller Mariehamns Telefon.

De berörda bolagen har cirka 100 medarbetare. De kommer att bjudas in i en arbetsprocess för att förenhetliga och spetsa processerna i bolagen.

För två sekelskiften sedan – 1892 – startade Mariehamns Telefon. Fyra generationer från familjen Johnsson har lett bolaget. Det har varit en viktig del i spridningen av och utvecklingen från väggtelefoner till supersnabba fiberuppkopplingar. Nu när familjen väljer att sälja sin stora aktiepost vill de att det åländska telekomklustret skall fortsätta att stå på egna ben och lösa de speciella behov Åland har.

Den yngre systern Ålands Telefon, grundat 1910, med ca 7000 andelsägare fortsätter nu att bära ansvaret för att leverera ett lokalanpassade tele- och datatjänster till ålänningar och åländska företag.

Totalt omsätter Gruppen ca 30 miljoner € årligen. Ålcom står för 20 miljoner € och Ålands Telefon respektive Mariehamns Telefon omsätter båda knappt 5 miljoner € var.

”Jag är stolt över att vi kan genomföra affären för att säkerställa konkurrenskraftiga och lokalanpassade kommunikationstjänster. Affären ökar möjligheten för att ålänningar och åländska företag kan vara en del i den accelererande digitaliseringen i världen. Den kommer att utveckla kvalificerade arbetsplatser och exportmöjligheter för Åland” säger Jonas Sundborg Vd och Teknisk Chef på Ålands Telefonandelslag.

 

Nedsläckning av 2G

Ålcom har beslutat att påbörja avveckling av 2G-nätet vid början av år 2022. Avvecklingen kommer ske successivt. 2G-nätets basstationer kommer att avvecklas eller återanvändas inom annan nätutbyggnad. Detta kommer innebära kostnads- och energieffektiviseringar, radiofrekvenserna kommer användas för att utveckla och modernisera mobilnäten. Trafiken kommer att flyttas till det nya 5G-nätet, 4G- och 3G-näten. Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande utrustning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över mobiltelefoner och andra elektroniska apparater som är uppkopplade med 2G teknik och uppgraderar till en framtidssäker 3G, 4G eller 5G-lösning. Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar under en övergångsperiod.

 

Nedsläckning av 2G/3G-nät utomlands

Operatörer runt om i världen har påbörjat nedsläckning av 2G/3G-nät. Vi ber dig kontrollera innan du reser vilka tekniker som operatörerna i landet tillhandahåller och att din telefon är kompatibel. Du hittar en lista här.

 

5G

Vår plan är att bygga vårt 5G i redan befintliga master, precis som för övriga 2G, 3G och 4G. Vi har i nuläget inget som helst behov av att använda små mikrovågsantenner. Åland har en låg invånartäthet och därför räcker det 3,5 Gigahertz-nätet vi har idag bra till för Ålands behov. Samtidigt som vi introducerar 5G kommer vi att släcka ner 2G nätet. 5G-tekniken innebär lägre effekt i antennerna tack vare effektivare antennteknik. I framtiden förväntas antal uppkopplade enheter att öka vilket innebär en ökad effekt i nätet. Vår uppfattning är att efter övergång till 5G, nedsläckning av 2G- nätet samt tillskott av nya uppkopplade enheter kommer effekten i Ålcoms nät att motsvara dagens nivå för 2G, 3G och 4G. Ålcom har i nuläget 5G i test och målsättningen är att lansera 5G under år 2022. 

 

Mobil

Om du har en iPhone som klarar av iOS 15 och senare kommer du nu kunna märka av små förändringar i din telefon när du uppdaterat den till iOS 15.1 som nyligen släppts av Apple. Läs om dem nedan!

• MMS-inställningarna kommer ej längre vara synliga för dig, det går inte att se eller ändra dessa längre för dig som kund

• LTE symbolen försvinner och ersätts med 4G (LTE är 4G)

• Mobildatainställningarna matas in automatiskt

• En länk till kundsidan kommer att finnas i bokmärken i webläsaren Safari.

• I Inställningar -> Mobilnät kommer nu en rubrik att finnas som heter Operatörs tjänster. Där hittar du numret till vår kundtjänst samt en länk till kundsidan.

Information om vilka modeller som stöder iOS 15 hittar du i vår FAQ: här.

 

TV-kanaler

Från och med den 15.11.2021 kommer kanalerna History, NHK World TV och DR2 att ändra till HD. Du hittar dem på kanalplatserna 34, 76 och 251. Kanalerna V Sport+ Suomi och RT faller helt bort i SD-versioner, dessa kanaler kommer endast att finnas i HD framöver (kanalplatser 172, 261).

 

Avtalsvillkor

Teleföretagens allmänna leveransvillkor för konsumenter uppdateras och träder i kraft 1.2.2021 och ersätter de tidigare avtalsvillkoren. Uppdateringarna gäller också specialvillkoren för företag.

 

Textpaketet

För dig som vill ha text på dina inspelade program finns nu Textpaketet som är ett gratis paket som du beställer till ditt grundpaket under ikonen Butik i din IPTV-box. Detta paket fungerar också om du vill ha text i din Mobil IPTV.

 

Dyrt att surfa utanför EU

Vi vill passa på att påminna alla våra kunder om hur viktigt det är att stänga av dataroamingen på sin mobiltelefon om man befinner sig utanför EU. Surfa endast på WiFi under hela resan. Att ha på dataroamingen när du befinner dig utanför EU kan vara förknippat med väldigt dyra roamingkostnader. Thailand, Turkiet, Ryssland och USA har billigare roamingkostnader 0,15 cent/MB men vi rekommenderar ändå att du kopplar upp dig mot WiFi även i dessa länder.

 

 

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Ålcoms öppettider

Butiken

Vardagar: 9.00 - 17.00
Lördag: 11.00 - 14.00

Support

Vardagar: 08.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Ekonomi & faktura

Vardagar: 9.00 - 16.00

Avvikande öppettider

Kontakta Ålcom

Växel

+358-(0)18-23 500

Support & Spärrtjänst

 +358-(0)18-22 222

Besök oss

Storagatan 6
AX-22 100 Mariehamn