Du är här

Information

Info

Fakturering

Ålcom har tagit över faktureringen från Mariehamns Telefon Ab. Det blir nu enklare och bättre för dig som kund då du får möjlighet att samla alla dina tjänster på en och samma faktura. Inga avgifter har i samband med detta ändrats, du faktureras fortfarande samma belopp. Framöver kan du hantera dina fakturor och tjänster via vår kundsida kundsidan.alcom.ax eller vår app ”Mitt Ålcom” som finns både för iOS och Android. Du loggar enkelt in med ditt bank id.

Vill du framöver få e-faktura från Ålcom?
Lägg till Ålcom som e-fakturautställare i din internetbank och ange ditt kundnummer som du hittar på din faktura från Ålcom

Vill du framöver få direktbetalning från Ålcom?
För att direktbetalning ska fungera behöver du ha ett avtal med din bank. Kontakta banken och meddela dem ditt kundnummer, som du hittar på fakturan från Ålcom sen lägger banken igång direktbetalningen åt dig.

Frågor och svar om fakturering

Varför har faktureringen flyttats till Ålcom?

Svar: För att möjliggöra att samla alla tjänster på en och samma faktura om det är så att du har tjänster från både Mariehamns Telefon och Ålcom. Dessutom kommer du att kunna använda appen och kundsidan för att hantera dina fakturor.

Varför har jag fått två fakturor från Ålcom?

Svar: Du har tidigare fått en faktura både från Ålcom och från Mariehamns Telefon. Vårt system har automatiskt slagit ihop uppgifterna från Mariehamns Telefons register med Ålcoms, på grund av olika uppgifter i registren har denna sammanslagning i vissa fall blivit nekad, men vill du att vi slår ihop det till en faktura till nästa fakturering så hör av dig till vår support tel 22 222 eller mejla support@alcom.ax så fixar vi detta.

Jag har tidigare haft min faktura på direktbetalning, varför får jag det inte längre?

Svar: För att vi ska kunna dra en direktbetalning så behöver du ha avtalat med din bank om att dina räkningar från oss får dras direkt, du behöver alltså själv ta kontakt med din bank för att få igång det nu när fakturan kommer från Ålcom i stället. Du behöver bara meddela banken ditt kundnummer så är du igång.

Jag har tidigare haft e-faktura, varför har jag inte fått en e-faktura?

Svar: För att vi ska kunna skicka e-faktura så behöver du lägga till Ålcom som e-fakturautställare i din internetbank och ange ditt kundnummer. Vi kan också skicka ett e-fakturaförslag som du sedan godkänner i din internetbank och efter det kommer du att kunna få e-faktura. För att kunna skicka e-fakturaförslaget så behöver vi få ditt personnummer och vilken bank du har.

Varför har jag inte fått någon faktura den här månaden?

Svar: Vi skickar bara ut en faktura om beloppet är över 25euro eller när det gått tre månader.

 

Ålcom påbörjar avvecklingen av tjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet

Ålcom bygger nästa generation av mobilnät (5G) och fortsätter att i hög takt bygga ut fibernätet på hela Åland. Vi moderniserar näten för att möjliggöra högre hastigheter och lägre svarstider, vilket i förlängningen ger möjlighet för många nya tjänster för att gör vår vardag enklare.

Ålcom har som en följd av detta beslutat att påbörja avveckling av privatkundstjänsterna bredband (ADSL) och fast telefoni över kopparnätet under juni 2022. Detta berör alltså dig som har bredband Mini, Light eller Standard samt telefon på kopparkabel. Tjänsterna kommer områdesvis att avvecklas och ersätts av moderna fiber- eller mobila tjänster. Vi kommer inte längre att reparera skador på kopparnätet utan kunden får välja att byta till ny teknik. Avvecklingen kommer ske successivt och beräknas vara klart 31.12.2023.

I
samband med detta flyttas all fakturering till Ålcom och alla tjänster från oss kommer på samma faktura.

Områden som vi arbetar med nu eller börjar inom kort:

Mariehamns Telefon:
Hela Mariehamn, Möckelö, Kalmarnäs och Järsö.
På Föglö: Sanda, Horsholma och Bråttö.

Ålands Telefon
Flaka och Önningeby.

Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande lösning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över vilken sorts bredband och telefoni som är lämpligt och ta kontakt för att uppgradera till en framtidssäker fiber- eller mobilnätslösning.

Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar våra kunder under en övergångsperiod. Målsättningen är att med nya moderniserade fiber- och mobilnät ge alla på Åland tillgång till ett högkvalitativt och framtidssäkrat bredband. Ålcom är det lokala alternativet och vårt fokus är att ge ålänningarna moderna kommunikationslösningar så att vi tillsammans utvecklar Åland.

 

Kanalinformation

Ålcom visar nu barnkanalen Nickelodeon på Ukrainska som gratiskanal för alla våra IPTV och Kabel TV-kunder. Kanalen finns på kanalplats 211. Detta gör att alla Ukrainska barn som finns på Åland nu via sina stödfamiljer kan se på barnprogram på sitt eget språk. Kanalen är öppen från och med tisdag 5.4.2022 och tre månader framåt.

Vi vill visa vårt stöd för Ukraina och har därför avslutat sändningen av Russia Today (RT), RT Spain och RT France. Kanalerna har funnits i nyhets- och språkpaket

   

  Information till dig som har IPTV via ADSL (Bredband via kopparkabel)

  Allt fler kanalleverantörer väljer att övergå till HD och för att göra det möjligt för dig som ADSL-kund att fortsätta få en bra IPTV upplevelse trots att bandbredden hos dig egentligen inte klarar av HD kommer vi onsdagen den 16.3 kl. 9.00 att göra en uppdatering i vårt system. Efter uppdateringen kommer kanalerna levereras anpassade för ditt kopparnät och kvaliteten kommer generellt bli bättre. Dubbletter med SD och HD kommer att försvinna och du kommer i fortsättningen att ha endast ett exemplar av varje kanal som visas i HD.

  Vissa ändringar i tjänsten kommer att förekomma.

  • Har du gjort egna kanallistor så behöver du ställa in listan igen
  • Text-tv och radiokanaler kommer inte längre vara tillgänglig

  Följande kanaler och paket kommer inte längre att visas via ADSL

  France 24 HD English​
  Hero HD​
  Sky News​
  NHK World TV HD​
  CNBC​
  H2 HD​
  Himlen TV7​
  RT HD​
  Kanal 10​
  Taivas TV7​
  Motorvision HD​
  Mezzo Live HD​
  God Channel​​
  CNN​
  MTV Live,Hits, 90’s​
  AL Jazeera English

  TRT World HD​
  MTV Live,Hits, 90’s​
  C More Mix​
  C More Fotboll HD​
  C More Live HD​
  C More Live 3 HD​
  C More Hockey HD​
  C More Live 5 HD​
  C More Live 2 HD​
  C More Live 4 HD
  V sport live 1-5

  Spanska paketet​
  Nordiska paketet​
  Franska paketet​
  Tyska paketet​
  Italienska paketet

   

  Nedsläckning av 2G

  Ålcom har beslutat att påbörja avveckling av 2G-nätet vid början av år 2022. Avvecklingen kommer ske successivt. 2G-nätets basstationer kommer att avvecklas eller återanvändas inom annan nätutbyggnad. Detta kommer innebära kostnads- och energieffektiviseringar, radiofrekvenserna kommer användas för att utveckla och modernisera mobilnäten. Trafiken kommer att flyttas till det nya 5G-nätet, 4G- och 3G-näten. Vi hjälper gärna alla våra kunder att hitta ersättande utrustning och tillsammans se hur vi löser teknikskiftet på bästa sätt. Vi rekommenderar att alla i god tid ser över mobiltelefoner och andra elektroniska apparater som är uppkopplade med 2G teknik och uppgraderar till en framtidssäker 3G, 4G eller 5G-lösning. Vi ber om förståelse för den olägenhet som teknikskiftet åsamkar under en övergångsperiod.

   

  Nedsläckning av 2G/3G-nät utomlands

  Operatörer runt om i världen har påbörjat nedsläckning av 2G/3G-nät. Vi ber dig kontrollera innan du reser vilka tekniker som operatörerna i landet tillhandahåller och att din telefon är kompatibel. Du hittar en lista här.

   

  5G

  Vår plan är att bygga vårt 5G i redan befintliga master, precis som för övriga 2G, 3G och 4G. Vi har i nuläget inget som helst behov av att använda små mikrovågsantenner. Åland har en låg invånartäthet och därför räcker det 3,5 Gigahertz-nätet vi har idag bra till för Ålands behov. Samtidigt som vi introducerar 5G kommer vi att släcka ner 2G nätet. 5G-tekniken innebär lägre effekt i antennerna tack vare effektivare antennteknik. I framtiden förväntas antal uppkopplade enheter att öka vilket innebär en ökad effekt i nätet. Vår uppfattning är att efter övergång till 5G, nedsläckning av 2G- nätet samt tillskott av nya uppkopplade enheter kommer effekten i Ålcoms nät att motsvara dagens nivå för 2G, 3G och 4G. Ålcom har i nuläget 5G i test och målsättningen är att lansera 5G under år 2022.

   

  Textpaketet

  För dig som vill ha text på dina inspelade program finns nu Textpaketet som är ett gratis paket som du beställer till ditt grundpaket under ikonen Butik i din IPTV-box. Detta paket fungerar också om du vill ha text i din Mobil IPTV.

   

  Dyrt att surfa utanför EU

  Vi vill passa på att påminna alla våra kunder om hur viktigt det är att stänga av dataroamingen på sin mobiltelefon om man befinner sig utanför EU. Surfa endast på WiFi under hela resan. Att ha på dataroamingen när du befinner dig utanför EU kan vara förknippat med väldigt dyra roamingkostnader. Thailand, Turkiet, Ryssland och USA har billigare roamingkostnader 0,15 cent/MB men vi rekommenderar ändå att du kopplar upp dig mot WiFi även i dessa länder.

   

   

  Prenumerera på vårt nyhetsbrev

  Ålcoms öppettider

  Butiken

  Vardagar: 9.00 - 17.00
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Support

  Vardagar: 08.30 - 17.30
  Lördag: 11.00 - 14.00

  Ekonomi & faktura

  Vardagar: 9.00 - 16.00

  Avvikande öppettider

  Kontakta Ålcom

  Växel

  +358-(0)18-23 500

  Support & Spärrtjänst

   +358-(0)18-22 222

  Besök oss

  Storagatan 6
  AX-22 100 Mariehamn