Du är här

Fiber

Hur ser Ålcom på en kundrelation?

Ålcom tillsammans med våra moderbolag Mariehamns Telefon och Ålands Telefon är solida bolag med en stark finansiell situation. Vi agerar långsiktigt för att garantera att våra kunder kan känna sig trygga och lita på att våra lösningar även i framtiden kommer att av högsta kvalitet. Ålcom har en tradition av kreativitet och innovation som inneburit att Åland varit i framkant av tekniken med införande av mobiltelefoni, bredband och IPTV. Vi arbetar fortsatt oerhört hårt för att Åland skall ha tillgång till den senaste tekniken och att ålänningarna även i fortsättningen kan dra nytta av de framsteg som görs inom digital kommunikation.

Vem äger Ålcom?

Ålcom ägs av Ålands Telefon och Mariehamns Telefon. Dessa bolag ägs i sin tur av över 8000 ålänningar. Vi är således ett hel åländskt ägt bolag med djupa rötter på Åland. Att handla av Ålcom är således om man bor på Åland att handla av sig själv.

Varför bygger telefonbolagen inte med blåsfiber?

Det finns ingen fördel för den enskilde och inte heller underhållsmässig fördel att bygga med blåsfiber. Vi jobbar långsiktigt och med hög säkerhet. Blåsfiber är således inte ett alternativ för oss.

Vad skiljer en fiberlösning från Ålcom från konkurrenterna?

Ålcom är det enda bolaget som erbjuder full redundans både på Åland och till och från Åland. Både västerut och österut. Med redundant menas att vi har ett nät byggt som inte kan gå ner pga att en kabel blir söndergrävd. För vår del är detta av största vikt nu men även i framtiden då stora delar av ditt hushåll är uppkopplat dygnet runt. Att slarva med redundans är inte ett alternativ för oss. Säkerhet och kvalité är av största vikt för oss nu och i framtiden.

Varför är det billigare att ansluta sig på vissa områden?

Vi fiberplanerar stora delar av Åland vilket medför att de områden vi planerar har ett lägre pris då vi kan ansluta flera på en gång. Med vår erfarenhet och kunskap bygger vi ett högkvalitativt fibernät som gynnar hela Åland, och innebär att vi kan erbjuda den tryggaste helhetslösningen för dig.

Tillkommer det några extra månadsavgifter om man har fiber?

Du betalar ingenting mer än det pris som uppges vid försäljning. Vi har inte dolda avgifter.

Levererar Ålcom kabeltv?

Tillsammans med Ålands Telefon erbjuds kabeltv över fiber i Godbynejden.

Levererar Ålcom 10 Gbit/10 Gbit?

Ja Ålcom levererar sedan flera år tillbaka 10 Gbit/10 Gbit anslutningar. Om en kund är intresserad av en hastighet på 10 Gbit/10 Gbit är man välkommen att kontakta oss på info (a) alcom.ax eller på tfn. 22222

Är Mariehamns Telefon och Ålands Telefons fibernät sk. öppna nät?

Ja telefonbolagen tillhandahåller sk. öppna nät.  Faktum är att konkurrerande operatörer har levererat internet i telefonbolagens nät sedan mer än 10 år tillbaka. Detta är en lagstadgad tjänst som tillhandahålls av alla operatörer i Finland.

Vad är VDSL bredband och hur passar det till lägenhetshus?

Det innebär vanligtvis att vi kostnadsfritt drar in fiber till telefonkopplingen och monterar en VDSL-switch där. Sedan använder vi de befintliga telefonkablarna för att leverera bredband till lägenheterna. Fördelen med detta system är att man inte behöver uppgradera husnätet, vilket gör att bostadsbolaget inte drabbas av någon kostnad på grund av det. Man kan också som kund välja om man vill använda VDSL eller inte, vilket ger en bra valmöjlighet. Det man behöver göra som kund är endast att införskaffa ett modem som klarar av VDSL-tekniken (om man inte redan har ett sådant). Detta är en lösning som vi kör framgångsrikt i många lägenhetshus, och våra kunder upplever att det fungerar bra och man får ut bra hastigheter via detta system.

Varför bygger inte telefonbolagen fibernät (husnät) till lägenheter?

Kommunikationsnät (inomhus) mellan telebolagets koppling och lägenheterna tillhör fastigheten. Fastighetsägaren äger sitt husnät och ansvarar för bygget av det samt dess underhåll. Husnätet måste byggas enligt kommunikationsverkets föreskrifter och vara öppet för alla. Vi tycker att elektriker som är specialiserade på kabeldragning i fastigheter ska bygga husnät. Läs mer på https://www.viestintavirasto.fi/sv/index.html Istället för att bygga nytt husnät rekommenderar vi VDSL bredbandstekniken i första hand.

Vilka hastigheter erbjuder Ålcom?

Vi erbjuder ett stort utbud av hastigheter anpassade för ditt behov:
• Bredband 10/10 Mbit/s
• Bredband 50/50 Mbit/s 
• Bredband 100/50 Mbit/s 
• Bredband 100/100 Mbit/s
• Bredband 250/100 Mbit/s
• Bredband 500/100 Mbit/s
• Bredband 1000/100 Mbit/s
• Bredband 1000/1000 Mbit/s

Var kan jag se Ålcoms IPTV?

Ålcom IPTV erbjuds i Mariehamns Telefons nät, Ålands Telefons nät, BKF:s nät, JNT:s nät samt KomIN:s nät.

Behöver jag WiFi Router?

Nej normalt inte, WiFi Routern är inbyggd i vårt fibermodem Inteno EG300. Däremot kan du behöva komplettera med en trådlös accesspunkt eller repeater, förslagsvis Inteno EX400 från Ålcoms butik.

Kan jag behålla min fasta telefon?

Absolut. Tar du fiber från oss så får du behålla din fasta telefon och det blir det absolut mest fördelaktiga alternativet för just dig.

Varför ska jag välja Ålcoms IPTV?

IPTV har funktioner som gör att ditt TV-tittande sker på dina villkor. Du kan välja när du ska se programmen genom att använda dig av vår spela in funktion eller gå tillbaka i tablån en vecka tillbaka och välja vilka program du vill se. Det finns dessutom funktioner som filmuthyrning, radio och en massa andra finesser som gör att du har allt på samma ställe. IPTV från Ålcom är dessutom en åländsk produkt som är framtagen för den åländska marknaden vilket medför att vi har produkt där svensk tv är utgångspunkt och du vet att så även kommer att va i framtiden.

Behöver jag gräva på min tomt?

I nyare fastigheter finns normalt färdigt rör in från tomtgräns till fastighet som vi kan använda för att dra in fibern till fastigheten. Men om detta inte finns så behövs grävning eller luftkabel till fastigheten. Vi erbjuder grävning på tomt in till fastigheten för din fiberanslutning. I somliga fall kan det löna sig att klamra kabeln en bit på väggen istället för att gräva i planteringar och hårda ytor. Vi diskuterar vad som är den bästa lösningen vid hembesök utgående från förhållandena på din tomt.

Kan jag se på HDTV med fiber?

IPTV:s HD-kanaler via fiber ger kristallklar bild och nya möjligheter med smarta funktioner som gör din upplevelse ännu bättre.

Kan jag beställa IPTV, fiber och hemtelefoni separat?

Ja, alla tjänster kan beställas separat eller i kombination. Du väljer själv vad som är bäst för dig som kund.

Var i huset drar ni in fiberkabeln?

Det beror på förutsättningarna i varje enskilt fall, exempelvis var huset är placerat och var den nuvarande anslutningspunkten i huset finns. Vi kontaktar dig för att diskutera den här frågan med dig.

Vad är fördelen med fiber?

En av fördelarna är den höga kapaciteten och stabiliteten i tjänsten som uppnås med fiber. Alla i familjen kan därför använda flera enheter som datorer, surfplattor, telefoner och IPTV samtidigt utan att farten går ner eller att bilden hackar. Med fiber är ditt hem också väl förberett för framtidens digitala tjänster, som kommer kräva ännu mer bandbredd. Ditt hus får en avancerad kommunikationslösning som ger dig nya former av både nytta och nöje samtidigt som det kan öka värdet på din fastighet i och med att det är för¬berett för framtidens teknologi.

Var ska jag placera mitt fibermodem?

En bra plats att placera modemet på är där befintligt telefon- och antennät fördelas ut i huset. Då kan dessa rör eventuellt användas för att dra datanätverk. En garderob eller skrubb är också en möjlig plats för modemet, då kan man dra datakablar mellan våningarna genom garderoben. Om man har IPTV kan modemet placeras vid Tv:n för att slippa dra extra datakablar. Om man har en stationär dator eller ett hemmakontor kan detta också vara en bra plats för modemet. I enplansvillor med kallvind kan man ofta utnyttja kallvinden för dragning av nätverkskablar i huset. Finns det källare, krypgrund eller torpargrund kan också detta vara en lösning för nätverkskabeldragning.

Hur går det till när jag beställer fiber?

Du tecknar ett avtal för beställning av Fiber.

Du får besök av en tekniker från Mariehamns Telefon/Ålands Telefonandelslag som berättar om hur själva installationen kommer att gå till.

Vi detaljplanerar fiberbygget i ditt område och går igenom hur installationen ska genomföras.

Om det inte går att använda den befintliga kanalisationen, ordnar våra erfarna installatörer med grävning och kabeldragning. Diket blir bara 20 – 40 centimeter brett. Vi försöker att göra så lite åverkan som möjligt på din tomt. När kabeln är dragen fyller vi igen diket åt dig, men ytskiktet behöver du återställa själv.

En av våra fibertekniker bokar en tid med dig för installationen. Vi drar in fiberkabeln genom husets yttervägg, max fem meter in i huset till den plats där du vill ha fiberuttaget. Vi installerar ett fibermodem som kräver ett el-uttag. Du får ett protokoll med mätvärden som visar vilken hastighet din uppkoppling har.

Om du samtidigt beställt IPTV gör vår tekniker samtidigt installation av IPTV-box och kontrollerar att tjänsten fungerar.

- Efter att installationen är klar aktiverar vi dina beställda tjänster. Du kommer normalt igång med dina tjänster samma dag som installation skett.
- Vår normala leveranstid är sex till åtta månader, men svåra väderförhållanden och tjäle kan försena leverans.

Vad kostar det och vad ingår?

Anslutningsavgift och kostnad för grävning varierar beroende på var du bor, och om ditt område är fiberplanerat eller ej. Enklast ser du detta genom att gå till kartan för fiberplanerat område hos din operatör.

Mariehamn, Kalmarnäs, Järsö, Möckelö och Föglö hanteras av Mariehamns Telefon – du hittar deras information, priser och karta här: http://www.mtel.ax/privat/fiberanslutning

Övriga Åland hanteras av Ålands Telefonandelslag – du hittar deras information, priser och karta här: http://www.altel.ax/fiber

Brändö, Kumlinge och Kökar har egna fibernät, men vi kan erbjuda bredbandsabonnemang även där.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Våra öppettider

Butiken

Vardagar: 9.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Support

Vardagar: 08.30 - 17.30
Lördag: 11.00 - 14.00

Ekonomi & faktura

Vardagar: 9.00 - 16.00

Avvikande öppettider

Kontakta Ålcom

Växel

+358-(0)18-23 500

Support & Spärrtjänst

 +358-(0)18-22 222

Besök oss

Storagatan 6
AX-22 100 Mariehamn