Så går det till

Arbetsgång för en fiberinstallation

  • Du tecknar ett avtal för beställning av Fiber.
  • Du får besök av en tekniker från Mariehamns Telefon/Ålands Telefonandelslag som berättar om hur själva installationen kommer att gå till.
  • Vi detaljplanerar fiberbygget i ditt område och går igenom hur installationen ska genomföras.
  • Om det inte går att använda den befintliga kanalisationen, ordnar våra erfarna installatörer med grävning och kabeldragning. Diket blir bara 20 – 40 centimeter brett. Vi försöker att göra så lite åverkan som möjligt på din tomt. När kabeln är dragen fyller vi igen diket åt dig, men ytskiktet behöver du återställa själv.
  • En av våra fibertekniker bokar en tid med dig för installationen. Vi drar in fiberkabeln genom husets yttervägg, max fem meter in i huset till den plats där du vill ha fiberuttaget. Vi installerar en fibermodem som kräver ett el-uttag. Du får ett protokoll med mätvärden som visar vilken hastighet din uppkoppling har.
  • Om du samtidigt beställt IPTV gör vår tekniker samtidigt installation av IPTV-box och kontrollerar att tjänsten fungerar.
  • Efter att installationen är klar aktiverar vi dina beställda tjänster. Du kommer normalt igång med dina tjänster samma dag som installation skett.
  • Vår normala leveranstid är sex till åtta månader, men svåra väderförhållanden och tjäle kan försena leverans.

Grävning

Inom Mariehamns Telefons område erbjuder vi även grävning på tomt. Priset för detta är en etableringsavgift på 50 €, samt 20 €/meter. I detta pris ingår ett 50 mm orange skyddsrör. I somliga fall kan det löna sig att klamra kabeln en bit på väggen istället för att gräva i planteringar och hårda ytor. Vid övriga frågor angående grävning, kontakta Mariehamns Telefon på This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. eller 018-27459. 

Placering av fibermodem

En bra plats att placera modemet på är där befintligt telefon- och antennät fördelas ut i huset. Då kan dessa rör eventuellt användas för att dra datanätverk. En garderob eller skrubb är också en möjlig plats för modemet, då kan man dra datakablar mellan våningarna genom garderoben. Om man har IPTV kan modemet placeras vid Tv:n för att slippa dra extra datakablar. Om man har en stationär dator eller ett hemmakontor kan detta också vara en bra plats för modemet. I enplansvillor med kallvind kan man ofta utnyttja kallvinden för dragning av nätverkskablar i huset. Finns det källare, krypgrund eller torpargrund kan också detta vara en lösning för nätverkskabeldragning.

Det behöver finnas ett eluttag där modemet placeras. Om detta inte finns måste det installeras av en behörig elektriker. Om detta inte är gjort före vi installerar modemet kan det tas i drift temporärt med hjälp av skarvsladd.

I tätort lämnas normalt den befintliga kopparkabeln kvar för fast telefoni, om den är i bra skick. Om fastigheten är ansluten till kopparnätet med en luftkabel används fibern till fasta telefonin och kopparkabeln tas bort.

Kan man använda telefon- eller antennrör för att dra kabel?

Ibland kan man göra det. Då drar man i den nya kabeln samtidigt som man drar ut den befintliga kabeln och använder den som dragtråd. Detta på grund av att röret ofta är för smalt för två kablar. I somliga fall kan det gå att få i flera kablar i samma rör. Om rören inte går att använda kan man lista eller klamra kabeln till önskat ställe istället. Ibland kan man byta telefonkabeln mot klen kopplingstråd och på så vis få plats för båda i röret. Om man önskar kan rör provfjädras vid hembesöket för att se om de går att använda. Är det slang och inte rör i väggarna orsakar slangen ofta problem vid längre sträckor.

Förbereda huset för fiberanslutning

I denna blankett får du lite tips på hur du kan förbereda din fastighet för fiber på bästa sätt.

För att optimera användningen av fiberanslutningen kan ett hemmanätverk i huset dras. Mer information om detta kan fås i vår internnät-blankett. Detta görs med fördel med hjälp av en elektriker.

Behöver jag vara hemma under installationen?

När fiberuttaget och fibermodem installeras rekommenderar vi att du är hemma. Vi kan då tillsammans mäta och kontrollera fibern och vi installerar samtidigt IPTV till dig. Vi kontaktar dig och avtalar en tid för detta.

Var hamnar fiberuttaget och fibermodem?

Villaägaren ansvarar för att ordna utrymme för uppsättning av fiberuttaget som placeras max fem meter inom boytan från kabelintaget. Fibermodem placeras intill fiberuttaget och kräver eluttag.

Vad är ett fibermodem och varför behövs den?

Fibermodem omvandlar fiberns optiska signal till en elektronisk signal, som gör det möjligt att ansluta olika typer av utrustning för tv, bredband och telefoni.

JoomlaMan